Els estudiants del Grau en Disseny Gràfic Alba Salvadó, Ekaitz Sanchez i Martí Viñuales han estat seleccionats dins les categories “Aporta Estudiants” i “Treball Lliure”, als premis ADG Laus 2023. Els Premis ADG Laus de Disseny Gràfic i Comunicació Visual reconeixen els millors projectes en més de 50 apartats de cinc categories: Disseny Gràfic, Digital, Publicitat, Audiovisual i Estudiants. Els Laus promouen el disseny, projecten la seva importància cultural i econòmica per a la societat, i donen suport a l’entorn professional.
En els Premis ADG Laus Estudiants es distingeix la qualitat conceptual de les peces presentades. Es valora que les bones idees siguin la base dels projectes, així com la pertinència i l’articulació amb les quals aquestes idees estan representades. En conseqüència, es valora la intel·ligència i l’enginy en la capacitat de transmetre missatges a través del llenguatge visual.
Els Treballs Finals de Grau de l’Alba Salvadó “Uncle Joan” i el de l’Ekaitz Sanchez “L’oreneta sempre torna” estan seleccionats com a finalistes dins la categoria “Aporta Estudiants” i el projecte del Martí Viñuales “Ver más espacio”, competirà dins la categoria de “Treball Lliure” d’estudiants de disseny gràfic.
La cerimònia dels premis ADG Laus 2023 tindrà lloc a Palo Alto, Barcelona, el dia 8 de juny. Serà el moment en el qual es revelarà el veredicte del jurat i on els estudis, agències i estudiants premiats podran recollir el seu trofeu.
L’alumnat de 3r curs de disseny d’interiors del Campus Deià en l’assignatura Projectes Interdisciplinaris de Disseny, va iniciar al mes de febrer el projecte COCRAE – Codissenyar els espais d’un Centre Residencial d’Acció Educativa.
Es tracta d’un projecte d’aprenentatge i cocreació entre alumnes de disseny d’interiorisme amb un col·lectiu en situació vulnerable, lliure de qualsevol estigma. Seguint una metodologia de treball inclusiva, estudiants i el col·lectiu aplicaran els seus coneixements per tal de detectar necessitats, entendre’s, empatitzar i promoure el Disseny com a motor per a la innovació social. Un projecte amb un retorn bidireccional, tant pel col·lectiu com pels estudiants.
La proposta consisteix en:
- Conèixer el col·lectiu i generar vincles.
- Codissenyar l’espai on els menors del centre habiten.
- Millorar l’espai juntament amb els menors del centre.
El passat 6 de març, nenes i nens del CRAE i estudiants van celebrar una primera trobada que tenia per objectius conèixer el col·lectiu i generar vincles. Alumnat i nens, van poder començar a conèixer-se; en primer lloc, amb un vídeo presentació; seguidament amb uns jocs d’equip; i, finalment, amb una gimcana pels espais del Campus Deià on alumnat i infants havien de trobar un conjunt d’imatges suggerents i propositives que, després haurien de posar en comú per detectar les necessitats dels espais que habiten.
Establerts els primers vincles, es van definir els diversos grups de treball seguint la Metodologia de Belbin de Rols d’equip basats en l’acció. L’alumnat a més va poder decidir involucrar-se, per una banda, amb el grup de mitjans (11 a 14 anys) amb quins es replanteja l’actual estat del menjador i vestíbul de la planta primera del CRAE. Per altra banda, amb el grup de grans (15 a 17 anys), amb quins es dissenya conjuntament la redistribució i canvi material i de mobiliari de l’espai de grans. Tots aquests espais es troben ubicats a la planta primera de l’edifici del CRAE.
A escala organitzativa, cada grup se’n va anar reunint al mateix CRAE i, cada quinze dies, de manera alternada entre mitjans i grans, per treballar, repensar i redissenyar, al llarg de 90 minuts de cada sessió els diferents espais fins a arribar als prototipatges. Aquest procés s’ha desenvolupat en 6 sessions al llarg de dos mesos.
COCRAE ha rebut les Ajudes del Cooperació del COAC 2022 a l’àmbit local, atorgada a Ojalá Projects i com arquitecta responsable Amaya Martínez, qui amb l’Anna Solé tutoritzen el projecte, acompanyats per les educadores del centre i l’Anaïs Esmerado, d’Ojalá Projects.
Fotografies: Marc Asensio.
Més informació
El passat dimecres 17 de maig va tenir lloc al Centre Cívic Vil·la Urània del Districte de Sarrià-Sant Gervasi, l’exposició participativa “No tenim edat”, una acció desenvolupada pels estudiants de 3r curs de disseny gràfic, interiors, moda i producte del campus Llotja de l’ESDAPC.
L’exposició col·lectiva presentava diversos aspectes de la vida quotidiana de les persones majors de setanta-cinc anys a través de 12 instal·lacions participatives, amb l’objectiu de redefinir la percepció de l’envelliment actiu.
Aquestes instal·lacions involucraven activament als visitants, convidant-los a reflexionar sobre les seves pròpies actituds cap a l’envelliment.
Aquest divendres 26 de maig a les 13.30 h a l’Espai Blanc del Campus Llotja, es presentarà el treball que s’ha fet a l’assignatura Experimentació amb nous materials, amb alumnes de 3r curs de les quatre especialitats de disseny.
No és una expo de coses acabades que pertanyen al passat, sinó de coses començades, que pertanyen al futur. S’han utilitzat procediments més científics, aleatoris, inspiracions i amb l’objectiu de fer un objecte.
L’acte està organitzat pels alumnes de l’assignatura: Àlex Jiménez, Anca Ioana, Andrea Mendoza, Arnau de Monserrat, Carlos Alorda, Carlos Puig, Clara Zaniol, David Molina, Fran Niubó, Jordi Mañosa, Manuel Mur, Mariona Moreno, Rita Oliva, Emma Pérez, Afra Ponsa i Facundo Godoy.
Imatge d’Arnau de Montserrat.
Gràcies a l’acord entre l’ESDAPC i la UOC, et pots beneficiar d’un descompte per continuar millorant professionalment. Podràs triar entre un ampli ventall de programes formatius en múltiples àrees: màsters, formació executiva, postgraus, graus, especialitzacions i molt més.
Gaudeix d’un descompte del 15% en els següents programes:
- Curs d’Anglès online (tots els nivells)
- Màster universitari d’Humanitats: Art, Literatura i Cultura Contemporànies
- Màster universitari d’Educació i TIC (E-learning)
- Màster universitari de Disseny, Identitat Visual i Construcció de Marca
i d’un 10% de descompte en qualsevol programa de la UOC.
(els descomptes són més grans si es fa la matrícula abans)
Escriu a consultoriauoc@esdapcatalunya.cat per demanar el codi de descompte!
Més informació
El passat divendres 5 de maig, els alumnes de 1r curs del campus d’Olot van fer una sortida a Barcelona per veure tres espais ben diferents.
En primer lloc, van visitar l’exposició de l’escultor Jaume Plensa a la Pedrera. L’exposició no va deixar indiferent als alumnes els quals van experimentar les profundes sensacions que provoquen les seves propostes escultòriques.
Posteriorment, el grup es va desplaçar pel passeig de Gràcia mirant algunes propostes d’interiorisme que ofereix el recorregut fins a arribar a la peça fotogràfica “El petó” del fotògraf Joan Fontcoberta situada a la plaça Isidre Nonell.
Per acabar van entrar al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya per gaudir de l’exposició “Correa&Milà, en perspectiva”. Una exposició retrospectiva d’un dels equips d’arquitectes més influents de la segona meitat del segle XX a Catalunya. Allà van poder veure una gran quantitat de dibuixos originals, fotografies, plànols i elements de mobiliari i disseny que són un autèntic llegat de la nostra història contemporània.
El passat 8 de maig, vam tenir la presència de la Marta Aymerich que va fer una conferència sobre creativitat dirigida als estudiants de 1r curs de totes les especialitats.
La creativitat és una habilitat fonamental per a qualsevol projecte, ja que permet pensar fora del comú i proposar solucions innovadores. La xerrada buscava motivar als estudiants a desenvolupar la seva capacitat creativa i a pensar de manera original, incentivant així la generació d’idees noves i diferents.
El passat quadrimestre, l’alumnat de 3r de Disseny Gràfic va poder col·laborar amb l’empresa Calidos, pionera de l’audiovisual i la il·luminació a Ponent.
Dins l’assignatura de Tecnologia Audiovisual i Animació I, van realitzar animacions en 2D amb After Effects per mostrar-les en l’última instal·lació lumínica de l’artista. Aquesta instal·lació es va estrenar al festival ‘Bosc Màgic’ als Alps de Suïssa.
El resultat és màgic!
Un interessant taller d’infografia va acomplir l’objectiu d’introduir l’alumnat de 2n de gràfic a l’ampli món de la visualització de dades. Jaime Serra va dirigir el taller amb una xerrada i entretingudes activitats com a mostra de les possibilitats visuals, explicatives i analítiques del fet infògrafic, sense oblidar el caire experimental i, fins i tot poètic, que Jaime Serra atorga al seu treball.
Des del concepte científic de l’homuncle cortical de Penfield, l’alumnat va visualitzar el fet propioceptiu del cos, traduït en un munt d’expressives figures, un clar exemple de la transgressió dels principis infogràfics com a llenguatge.
Jaime Serra Palou fou editor d’infografia i il·lustració de La Vanguardia, diari on publicava una inclassificable columna d’opinió. Des dels més prestigiosos mitjans d’Europa i Amèrica, Jaime Serra ha expandit els límits de la infografia periodística, un àmbit en el qual gaudeix d’un gran prestigi: a començaments del 2012 va ser reconegut per la Society for News Design com l’infografista més influent del món en el període 1992-2012. El seu treball ha estat exposat a Washington DC, Buenos Aires i Barcelona.
Si t’apassionen el disseny i les arts plàstiques i somies amb una carrera en aquest àmbit, ara tens una gran oportunitat per aconseguir-ho. I és que ja hem obert el període de preinscripció al grau de l’Escola Superior de Disseny i Arts Plàstiques de Catalunya (ESDAPC)!
ESDAPC: escola de referència en disseny i arts plàstiques
Som l’escola oficial i pública superior de disseny i arts plàstiques de Catalunya, que ofereix estudis de grau i màster dins el marc dels Ensenyaments Artístics Superiors de l’Espai Europeu d’Educació Superior. Amb un ideari centrat en valors com la territorialitat, la qualitat i l’excel·lència, comptem amb set campus repartits per tot Catalunya i oferim una formació professionalitzadora en grups reduïts. El nostre objectiu és estimular la creativitat i la innovació, fomentar la mobilitat internacional i preparar l’alumnat per afrontar els canvis de la societat del coneixement i la informació.
Inscripció a la Prova Específica d’Accés: també la teva preinscripció
Del 2 de maig a l’1 de juny de 2023, tens l’oportunitat de realitzar la inscripció a la prova específica d’accés, que al mateix temps és la preinscripció als ensenyaments de l’ESDAPC. És un procés senzill, on només has d’omplir el formulari d’inscripció en línia. La prova d’accés tindrà lloc el 12 de juny.
Matrícula: el pas següent cap a la teva formació
Un cop hagis superat amb èxit la prova específica d’accés i se t’hagi admès al grau, passat l’1 de juny, arribarà el moment de formalitzar la matrícula. Només hauràs d’omplir el formulari de matrícula en línia, assegurant-te de completar tots els camps necessaris. A més, si desitges sol·licitar el reconeixement de crèdits, ho hauràs d’indicar aquí. Recorda que hauràs de proporcionar la sol·licitud juntament amb la documentació requerida a la secretaria del campus corresponent abans del 6 de juliol.
Matrícula per a alumnat de 1r curs de nou accés 1r període i per a alumnat de 2n, 3r i 4t curs: de l’1 al 6 de juliol.
Matrícula per a alumnat de 1r curs de nou accés 2n període: del 10 al 13 de juliol.
Adjudicació de places i altres consideracions
Un cop hagis formalitzat la matrícula, fins al 21 de juliol, hauràs de guardar i presentar el resguard de pagament, juntament amb la següent documentació necessària, a la secretaria del campus on t’has matriculat.
Recorda que fins que no hagis efectuat el pagament i completat tots els tràmits descrits, no seràs considerat alumne/a de l’ESDAPC i no podràs assistir a les classes, ser avaluat ni accedir al campus virtual de l’ESDAPC.
Les sol·licituds de canvi de campus o d’especialitat, reincorporació, formació addicional, trasllat i/o reconeixements s’hauran de fer del 15 de juny al 3 de juliol.
Si tens algun problema amb la preinscripció o necessites aclarir algun aspecte o presentar documentació addicional, pots posar-te en contacte amb la secretaria del campus que hagis triat com a primera opció. Durant el mes de juliol les secretaries només estaran obertes en horari de matins.
Cursa el teu grau a l’ESDAPC!
No esperis més, el període de preinscripció a l’ESDAPC ja ha començat i estarà obert fins a l’1 de juny de 2023. Recorda que la sol·licitud d’inscripció a la prova específica d’accés ja és la mateixa preinscripció per als ensenyaments. És el primer pas per embarcar-te en una experiència educativa enriquidora i preparar-te per a una carrera professional en el món del disseny i les arts plàstiques!