Rosa Rodríguez, directora d’art del Johan Cruff Institute i responsable de l’estudi de disseny Kern editorial, va ser al Campus Vic per fer un workshop sobre branding, tipografia i disseny editorial.

Rosa Rodríguez és dissenyadora gràfica freelance i ha treballat en projectes gràfics de tota mena, en diferents estudis i agències de publicitat, i s’ha especialitzat en disseny editorial.

El 2019 va fundar Kern editorial, un estudi de disseny gràfic especialitzat en l’ensenyament d’aquesta matèria des de la visió que aporta un grafista professional. Al seu estudi treballa amb tipografies, textos, imatges, formats, colors, tant en suports físics com en entorns digitals, que s’han convertit en els elements bàsics per construir diferents universos creatius.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L’alumnat de 3r d’ESDAPC del campus Pau Gargallo, des de la matèria d’Història del disseny gràfic, ha dut a terme un itinerari de l’especialitat partint de les revistes d’avantguarda catalana i cartells de la Guerra Civil del Pavelló de la República, continuant amb l’evolució de la gràfica dels anys 80 fins al 2003 a través de l’exposició Dissenyes o Treballes del DHUB i, finalment, amb la consulta de l’obra gràfica de Ricard Giralt-Miracle, Yves Zimmermann, Toni Miserachs, America Sanchez i Josep Maria Mir del fons de reserva del Centre de Documentació del Museu del Disseny.

Un interessant recorregut per la història gràfica del nostre país.

La sala d’exposicions de la seu de Vic del Col·legi d’arquitectes de Catalunya, acull l’exposició ‘Treballs Finals de Grau’, que es va inaugurar el dia 2 de desembre a les 19 h.

Aquesta exposició és una mostra de projectes desenvolupats pels alumni de Disseny Gràfic i Disseny d’Interiors Aina Gómez, Ferran Bermudez, Clara Hernández, Imma Castellà, Indra Hein, Nadia del Olmo, Blanca Garrido, Carla Rifà, Júlia Gallart i Raquel Planas. 

Es tracta dels Treballs de Final de Grau de l’ESDAPC, que van fer el segon semestre del quart curs dels estudis de grau en disseny realitzats a l’Escola Superior de Disseny i d’Arts Plàstiques de Catalunya i assessorats pels seus corresponents tutors. Les propostes exposades d’una banda reflexionen sobre la societat i de l’altra banda aporten el seu punt de vista i solucions per tal de transformar-la, fent palesa la tasca del dissenyador com a agent de canvi social.

L’exposició ha estat dissenyada per l’alumnat del campus Vic, dins el marc de l’assignatura Disseny d’espais efímers, optativa de 4rt curs.

Els projectes estaran exposats a la sala d’exposicions del COAC de Vic fins al 28 de desembre. Més informació, seu de Vic del COAC

Aquest mes de novembre l’alumnat de 3r d’ESDAPC d’Història del disseny gràfic, del campus Pau Gargallo, ha rebut la visita de Vicenç Altaió (Santa Perpètua de la Moguda, 1954), poeta, assagista i crític d’art.

Sota el títol “Revistes d’art: art, disseny i comunicació. Tarotdequinze, Èczema, Artics i Cave Canis”, Altaió va explicar la seva experiència com a creador i director d’innovadores publicacions a la Catalunya del darrer quart del segle XX; revistes que, tot i prendre el llegat de l’avantguarda, aniran més enllà d’aquelles publicacions dels anys vint i trenta. Aquestes revistes dirigides per Vicenç Altaió, que partien de la col·laboració entre artistes, escriptors i dissenyadors, eren publicacions que fusionaven art i literatura amb una estètica gràfica impactant i on la presentació d’algunes d’elles generava provocadors esdeveniments públics i manifestos.

Els alumnes van gaudir d’una interessant i inspiradora xerrada amb un Altaió que els va esperonar a ser els nous continuadors d’aquest tipus de publicacions. Vicenç Altaió sempre un fantàstic traficant d’idees, sempre un gran referent!

 

El passat mes de novembre, els alumnes de 3r curs de l’especialitat de disseny gràfic del Campus Ondara, varen assistir a un taller de disseny editorial impartit per l’estudi Bildi, al seu espai interdisciplinari Kunlabi.

L’Agnès Simon i en Martí Ferré, fundadors i dissenyadors de l’estudi Bildi, varen ser els encarregats d’introduir i guiar als alumnes en el procés de conceptualització i definició del caràcter propi d’un llibre.

L’experiència complementa l’aprenentatge dins les assignatures de Tècniques gràfiques tradicionals, Projectes de disseny gràfic III i Fotografia documental.

 

Els alumnes de 1r i 4t curs de l’especialitat de Disseny Gràfic del Campus Pau Gargallo, van assistir a la conferència “Facturació sense deixar-hi la pell”, a càrrec de la dissenyadora i alumni de l’ESDAPC, Núria Gómez.

La Núria va explicar la seva experiència com a freelance, com gestiona el tracte amb els clients i quina és la seva experiència en el pressupost d’apps i projectes digitals. Amb exemples pràctics, va mostrar diferents feines i també va compartir els aprenentatges i particularitats de la gestió de diferents projectes digitals, amb els alumnes.

Des de l’assignatura optativa de Panorama en l’art contemporani, l’alumnat de 4t del Grau d’interiors i de gràfic van conèixer de primera mà, a través de xerrades i visites, els espais i esdeveniments locals vinculats a l’art contemporani, pretext que els va servir per parlar del panorama artístic a escala global.

El fons i la presència de l’art contemporani al Museu de la Garrotxa, el concepte i programació del Festival Sismògraf i l’Associació cultural Binari i la promoció de l’emergència de la creativitat per generar pensament contemporani.

El 16 de desembre, Oscar Guayabero portarà a terme un taller pràctic dins l’assignatura optativa El disseny com a agent de canvi social, amb els estudiants del Campus Deià.

“Si fóssim capaços d’aprofitar el moment per a repensar el nostre paper dins de la societat, tal vegada passarien coses diferents que ens portarien a escenaris diferents.”

Disseny de futurs, és pensar dissenys d’espais per un futur possible -que no sempre probable- per poder detectar problemàtiques del present.

 

Oscar Guayabero s’autodefineix com a para-dissenyador, com hi ha els fenòmens paranormals o les arts para-teatrals. Treballa en l’entorn del disseny i l’arquitectura, tant en aspectes teòrics com crítics. Escriu, imparteix classes, fa de curador d’exposicions, organitza conferències, etc.

 

Presentació del projecte d’innovació en l’educació superior en Disseny de l’Escola Superior de Disseny i Arts Plàstiques de Catalunya ESDAPC, a la Trobada Anual del Clúster Disseny del BCD, que va tenir lloc el 24 de novembre a les 18.30 h a l’espai de la Galeria Santa&Cole de Barcelona.

Joan Cascante, gerent de l’estudi de disseny gràfic TACTICA, un estudi multidisciplinari de disseny i comunicació amb més de vint anys de recorregut, va fer una xerrada-taller sobre el tema de la idea en el projecte gràfic.

La xerrada, molt interessant, va anar adreçada a l’alumnat del segon i tercer curs de l’especialitat de disseny gràfic del Campus Vic.