El brot / Gemma Tapias

El Brot és una cooperativa del barri d’Horta basada en l’economia circular de l’aliment. A Horta –un indret amb un passat agrícola no gaire llunyà– s’hi trobaven molts torrents i rieres. Prop del nostre espai s’hi troba part del traçat de l’antic Torrent de la Carabassa, actualment en desús i abandonat. El Brot proposa la seva recuperació com element singular històric i té la intenció de donar-li una funcionalitat.

El Brot vol promoure i incloure el barri en l’economia circular de l’aliment, que té com a objectiu fonamental generar un residu zero. En aquest cas, es faria dins de les diferents etapes per les quals passa un aliment. El brot també busca promoure els productes de proximitat, la petjada ecològica, la cura del medi ambient, la sostenibilitat i l’ètica social.

En el seu programa funcional oferirà diferents espais i serveis als usuaris, basats en cada una de les diferents etapes de l’aliment:

• El cultiu – Hort urbà

• La compra – Botiga a granel

• La manipulació – Taller de cuina

• La consumició – Bar-Cafeteria

A més a més –seguint la mateixa filosofia– la cooperativa procurarà tenir cura del medi ambient mitjançant ventilacions naturals, energies renovables, reutilització de les aigües grises i pluvials, i compostatge dels residus orgànics.

En definitiva, El Brot busca ser un referent dins del barri, que col·labori amb les diferents associacions, escoles, empreses i entitats per ajudar a estendre i fer partícips als usuaris d’aquesta filosofia. D’aquesta manera, anar tots plegats cap a un món una mica més ecològic i sostenible, tan necessari i urgent avui en dia.


Paraules clau: Cooperativa, economia circular, Comerç de proximitat, Eco-Friendly, torrent històric