COCRAE. Codissenyar els espais d’un Centre Residencial d’Acció Educativa. El procés de codisseny

L’alumnat de 3r curs de disseny d’interiors del Campus Deià en l’assignatura Projectes Interdisciplinaris de Disseny, va iniciar al mes de febrer el projecte COCRAE – Codissenyar els espais d’un Centre Residencial d’Acció Educativa.

Es tracta d’un projecte d’aprenentatge i cocreació entre alumnes de disseny d’interiorisme amb un col·lectiu en situació vulnerable, lliure de qualsevol estigma. Seguint una metodologia de treball inclusiva, estudiants i el col·lectiu aplicaran els seus coneixements per tal de detectar necessitats, entendre’s, empatitzar i promoure el Disseny com a motor per a la innovació social. Un projecte amb un retorn bidireccional, tant pel col·lectiu com pels estudiants.

La proposta consisteix en:

  • Conèixer el col·lectiu i generar vincles.
  • Codissenyar l’espai on els menors del centre habiten.
  • Millorar l’espai juntament amb els menors del centre.

El passat 6 de març, nenes i nens del CRAE i estudiants van celebrar una primera trobada que tenia per objectius conèixer el col·lectiu i generar vincles. Alumnat i nens, van poder començar a conèixer-se; en primer lloc, amb un vídeo presentació; seguidament amb uns jocs d’equip; i, finalment, amb una gimcana pels espais del Campus Deià on alumnat i infants havien de trobar un conjunt d’imatges suggerents i propositives que, després haurien de posar en comú per detectar les necessitats dels espais que habiten.

Establerts els primers vincles, es van definir els diversos grups de treball seguint la Metodologia de Belbin de Rols d’equip basats en l’acció. L’alumnat a més va poder decidir involucrar-se, per una banda, amb el grup de mitjans (11 a 14 anys) amb quins es replanteja l’actual estat del menjador i vestíbul de la planta primera del CRAE. Per altra banda, amb el grup de grans (15 a 17 anys), amb quins es dissenya conjuntament la redistribució i canvi material i de mobiliari de l’espai de grans. Tots aquests espais es troben ubicats a la planta primera de l’edifici del CRAE.

A escala organitzativa, cada grup se’n va anar reunint al mateix CRAE i, cada quinze dies, de manera alternada entre mitjans i grans, per treballar, repensar i redissenyar, al llarg de 90 minuts de cada sessió els diferents espais fins a arribar als prototipatges. Aquest procés s’ha desenvolupat en 6 sessions al llarg de dos mesos.

COCRAE ha rebut les Ajudes del Cooperació del COAC 2022 a l’àmbit local, atorgada a Ojalá Projects i com arquitecta responsable Amaya Martínez, qui amb l’Anna Solé tutoritzen el projecte, acompanyats per les educadores del centre i l’Anaïs Esmerado, d’Ojalá Projects.

Fotografies: Marc Asensio.

Més informació