Artesania híbrida / Paula Barceló

Aquest projecte crea una col·lecció de roba, amb un punt d’extravagància i elegància, a partir de l’aplicació de tècniques i processos de treball artesanals. És un intent de demostrar i valorar les artesanies actuals com a font d’inspiració per a dissenyadors. El punt de partida del projecte és l’anàlisi de les artesanies tradicionals per conèixer quins elements i sistemes de treball artesans es poden incorporar a la indumentària per continuar creant un producte fet a mà.

La creació de la col·lecció, inspirada en els diferents models de produccions artesanals, posarà l’èmfasi en els elements de l’artesania tradicional, recuperant els processos i les tècniques utilitzades i, alhora, incorporant la innovació i el disseny. La tecnologia representa un nou horitzó per a l’artesania que, lluny de quedar-se obsoleta, pot servir de palanca per actualitzar-se i dibuixar un nou futur.

El projecte també vol posar en relleu el valor de la sostenibilitat per contribuir a un model de moda més respectuós amb el medi ambient. En aquest sentit, valorar els sistemes artesans també implica ser més conscients del que es produeix i com es produeix.

Els joves dissenyadors hem heretat un sector amb una mala imatge fruit de l’imperi fast fashion i tot el que comporta en l’àmbit econòmic, social i mediambiental. Les grans marques ja han començat a introduir el concepte de sostenibilitat en la seva filosofia de marca, però encara queda molt camí per recórrer per transformar el model.

Recuperar i valorar l’artesania és una manera de contribuir a canviar el fast fashion pel slow fashion, sense renunciar a peces de disseny per crear peces sostenibles.

Per tant, es tracta d’un projecte slow fashion de producció local on els materials i les tècniques que s’utilitzen són un factor clau per contribuir a la sostenibilitat: materials reciclats, d’origen natural o de matèria primera per facilitar el reciclatge. Aquesta aposta per l’artesania respon també a un criteri de qualitat i d’exclusivitat, ja que cada producte fet a mà és únic. Aquests valors, apreciats al món de la moda, sumats a la sostenibilitat són un element atractiu del projecte.


Paraules clau: artesania, ceràmica, metall, sostenibilitat, innovació