Xerrada i taller de l’il·lustrador Miguel Porlan: “Crits de paper”

L’alumnat de 2n i 3r curs de l’especialitat de Disseny Gràfic del Campus Vic, des de les assignatures de Teoria de la comunicació gràfica i Projectes III, ha participat a dues activitats a càrrec de l’il·lustrador Miguel Porlan. L’objectiu era aprendre a utilitzar una sèrie d’eines, tècniques i estratègies que permetin als alumnes generar una bona comunicació visual.

En primer lloc, Miguel Porlan va fer una xerrada a l’aula que portava per títol “En procés”. L’il·lustrador va descriure el procés d’un encàrrec d’il·lustració de premsa. Va repassar el recorregut d’un projecte real, des de la comunicació amb el client, passant pels canvis durant la fase d’esbossos fins a la construcció del resultat final.

La segona part de l’activitat va ser el taller: “Crits de paper”. El paper sempre ha sigut el suport natural del cartell, però aquest material també amaga infinites possibilitats narratives. El paper es pot trencar, tallar, arrugar, cremar… En aquest taller es va explorar com el material també pot ser portador de significat.

L’objectiu va ser definir primer què volem dir i com podem fer-ho a través de la manipulació i combinació de diferents papers. Es va treballar a partir d’esbossos en petit format fins a trobar la proposta que més s’acosti a les intencions narratives. Es van centrar els esforços a aconseguir que tots els atributs del cartell es dirigeixin a comunicar el missatge amb una imatge clara i sintètica. L’estil del cartell no és la prioritat. El més important és pensar amb les mans, jugar i gaudir d’un procés analògic 100% que ens porti a la solució definitiva.

Miguel Porlan és il·lustrador i el seu treball se centra en el camp de la premsa internacional, el cartell i els projectes personals. Les seves imatges intenten comunicar idees mitjançant la veu i el to que millor potenciï les seves intencions narratives. Treballa habitualment per a mitjans com The New Yorker i The New York Times entre d’altres. La seva obra ha estat reconeguda diverses vegades per la Society of Illustrators (Gold Medal 2020), American illustration i els Premis Junceda. Actualment, resideix i treballa a Vilanova i la Geltrú.