Els Premis ADG-Laus de Disseny Gràfic i Comunicació Visual, un dels guardons més prestigiosos del sector, han reconegut el talent dels estudiants d’ESDAPC en la seva edició de 2024.

Els projectes d’ESDAPC que han estat guardonats són els següents:

 

Categoria de Treball Lliure

Irma Oliveras, ha estat guardonada amb un LAUS Bronze.
Campanya gràfica amb la proposta “Fem veïnat!”

Categoria de Projecte Final d’Estudis

L’alumni Martí Viñuales ha obtingut un LAUS Bronze.
Projecte Final de Grau: “Fosfè”

 

Categoria de Naming

L’alumni professional Ekaitz Sánchez, ha estat premiat amb un LAUS Plata.

 

El lliurament de premis es va celebrar el passat 12 de juny en el Disseny Hub Barcelona (DHUB), en una cerimònia que va reunir a destacats professionals i joves promeses del disseny.

Enhorabona a tothom!

“DUNESBDN” de les alumnes Andrea Martínez Planell i Núria Puig Pujol, tutoritzades pel professor Jordi Solé resulten Finalistes a la XXXVI edició dels Premis Habitàcola, on el repte ha estat donar resposta a AIXOPLUC. Microespais d’espera del transport públic tant a les ciutats com als entorns rurals.

El projecte “DUNES” s’ubica a l’estació de tren de Badalona. Es tracta d’una parada a primera línia del mar Mediterrani, fet que li proporciona una perspectiva i paisatge privilegiats. El concepte del disseny es basa en la idea de la regeneració de platges molt contaminades o quasi desaparegudes a través de les dunes. A més, es busca la integració de l’estació amb l’entorn que la rodeja: la platja i el mar.

Principalment, el projecte parteix de la idea de potenciar la contemplació de l’entorn durant el temps d’espera del tren, donant importància als canvis que experimenta el paisatge segons el moment del dia en què es troba. Aquesta contemplació es potencia gràcies a la forma dels bancs, inspirats en les formes de les dunes i adaptades a l’ambient urbà de l’estació. Les diferents formes inclinades, totes mirant cap al mar, ens connecten amb el paisatge que tenim davant.

Els Premis Habitàcola, impulsats per ARQUIN-FAD, van ser creats l’any 1987 amb l’objectiu de promoure la reflexió sobre els nous marcs teòrics en els àmbits del disseny i de l’arquitectura, i debatre, conjuntament amb les escoles, solucions i punts de vista innovador sen relació amb els diferents temes d’interès social proposats a cada convocatòria. Són un concurs adreçat a estudiants l’objectiu del qual és difondre la importància de la creativitat, el compromís social i el rigor professional entre els organismes i la població en general, donant suport i promovent noves iniciatives, nous plantejaments i nous talents emergents.

La temàtica escollida per a aquests premis sempre ha tractat aspectes rellevants per a la societat i ha abordat problemàtiques actuals sense resoldre. En aquesta edició, plantegem una reflexió sobre el disseny dels microespais d’espera del transport públic tant a les ciutats com als entorns rurals. Amb l’impuls d’aquests premis, l’ARQUIN-FAD vol ajudar els i les estudiants a introduir-se donar-se a conèixer en el món professional, ja que és aquest col·lectiu, els i les professionals del futur que aniran definint l’espai públic urbà de les nostres ciutats.

Felicitacions a les finalistes!

 

 

Del 29 de maig al 7 de juny, l’Espai Blanc del campus Llotja va acollir l’exposició “Besòs: de la ciutat al riu i del riu, a la ciutat” que mostrava els resultats dels projectes desenvolupats en l’assignatura de Projectes Interdisciplinaris. Aquest any, els estudiants van abordar el repte “Com podem recuperar la relació amb el riu?”, centrant-se en la rehabilitació del riu Besòs.

El riu Besòs, situat en una de les zones més urbanitzades i industrialitzades de Catalunya, ha sofert una significativa degradació a causa de l’explotació i contaminació de les últimes dècades. Problemes com els abocaments de residus, l’eliminació de vegetació en les ribes, la contaminació de l’aigua, l’esgotament de recursos hídrics i la falta d’integració urbanística han portat al fet que la població s’allunyi del riu.

Les 14 propostes presentades a l’exposició van ser desenvolupades pels estudiants de tercer curs d’ESDAPC de les quatre especialitats del campus Llotja. Aquests projectes tenien com a objectiu restablir la relació de la ciutadania amb el riu Besòs, proposant solucions innovadores i sostenibles per a la seva recuperació.

L’exposició va ser una mostra del compromís i la creativitat dels nostres estudiants en abordar problemes reals i buscar solucions que millorin la qualitat de vida de la nostra comunitat.

 

Aquest divendres 31 de maig, al campus Llotja de l’ESDAPC es va fer una conferència a càrrec de Natàlia Torrent, periodista i consultora de comunicació. 

La sessió ‘Comunicació efectiva’ pretén dotar de millors habilitats comunicatives professionals a estudiants de tota mena. Entenem per comunicació efectiva la que assoleix els objectius que s’ha marcat: convèncer de la bona gestió d’un govern; motivar un equip a la mitja part d’una final; superar una entrevista de feina; o presentar les virtuts d’un projecte davant un tribunal.

Ser efectius en la nostra comunicació implica entrenar les nostres habilitats, una qüestió principalment pràctica. Però també és convenient repassar algunes qüestions rellevants en comunicació, com la gran importància de la comunicació no verbal. Per això, farem una primera sessió teòrica sobre com millorar la nostra comunicació i una segona pràctica que ens servirà per identificar punts forts i àrees de millora.

 

El passat dilluns 27 de maig, la promoció 2020-24 de l’ESDAPC va celebrar la seva festa de graduació a la Fàbrica Moritz de Barcelona. Després de l’Acte de Graduació dels Ensenyaments Artístics Superiors al Teatre Victòria, els graduats, acompanyats del professorat i la direcció, van gaudir d’una nit plena d’emocions.

L’esdeveniment va incloure l’entrega de bandes, fotos de grup i un brindis amb cerveses Moritz per commemorar aquests quatre anys plens d’aprenentatge i experiències.

Enhorabona a tots/es els graduats i graduades i molta sort en la vostra pròxima etapa professional i vital que us espera!

 


Totes les fotos de la Festa de Graduació 


 

Els dies 16, 17 i 18 de maig van tenir lloc a València les “IX Jornadas para Docentes 2024”, organitzades per la Confederación de Escuelas de Artes Plásticas y Diseño. Aquestes jornades, dedicades enguany al tema del disseny universal i el disseny per a les persones, van reunir professionals del sector per compartir coneixements i experiències.

En aquesta edició, un grup de professors de diverses institucions va assistir a l’esdeveniment. Entre ells, Ana Belén Rojo del Campus Ondara i Felip Vidal del Campus Llotja, integrants del professorat de l’Escola Superior de Disseny i Arts Plàstiques de Catalunya (ESDAPC). Aquests professors van presentar una nova línia de recerca centrada en l’impacte de les humanitats i les ciències socials en els estudis de fi de grau, una iniciativa que es troba encara en les seves fases inicials.

Durant les jornades, els assistents van tenir l’oportunitat d’intercanviar idees i metodologies relacionades amb el disseny inclusiu, posant de manifest la importància de considerar la diversitat humana en els processos de disseny. La participació de l’ESDAPC en aquest esdeveniment subratlla el compromís de la institució amb la innovació educativa i la integració de perspectives multidisciplinàries en els seus programes acadèmics.

Un moment destacat de les jornades va ser la presència de la ministra d’Educació, que va parlar sobre l’evolució de la llei d’ensenyaments artístics. La seva intervenció va subratllar la importància de l’educació artística en la formació integral dels estudiants i va animar a les institucions a continuar innovant i adaptant-se als nous reptes educatius.

Les “IX Jornadas para Docentes 2024” han estat una plataforma excel·lent per impulsar el diàleg i la col·laboració entre docents dedicats al disseny universal.

 

L’Honorable Sra. Anna Simó Castelló, consellera d’Educació de la Generalitat de Catalunya, va fer una visita a la direcció de l’ESDAPC i les seves instal·lacions, el passat divendres 24 de maig de 2024.

Durant la visita, la consellera va visitar les instal·lacions del campus Llotja juntament amb la directora General d’FP, Sra. Mercè Chacón; el delegat d’Educació de Barcelona, Sr. Pere Masó; Sra. Marta Molina, cap de gabinet de la consellera, Sr. Manel Domingo, inspector de l’ESDAPC i l’equip directiu d’ESDAPC, Sr. Ricard Roura, director, Sra. Laia Guardiola, cap d’estudis, Sra. Rut Bertrán, secretària, Sra. Amaya Martínez Coordinadora pedagògica, i la Sra. Sònia Jou, cap d’estudis del campus Llotja.

El motiu de la visita ha estat la voluntat de la consellera de conèixer de primera mà l’ESDAPC, com un dels centres d’Ensenyament Artístics Superior del Departament d’Educació, veure les seves instal·lacions i escoltar als seus representants, en aquest cas a la seva direcció i en un moment important com és l’aprovació recent de la nova llei d’Ensenyaments Artístics Superiors.

Un cop acabada la visita a les instal·lacions, la consellera, amb el seu equip, en reunió amb la direcció d’ESDAPC van exposar la visió actual i futura del centre en el marc dels estudis de grau i màster.

Cal remarcar l’agraïment de l’ESDAPC pel fet que, l’Honorable Sra. Anna Simó, consellera d’Educació i el seu equip, hagin dedicat el seu temps a visitar el centre i sobretot a escoltar-nos.

Divendres 24 de maig, a les 23.30 h es farà una visita comentada i activació de la instal·lació visual i sonora “Aeth3r“, creada pel professorat i alumnat de 4t de Disseny Gràfic del campus Ondara de l’ESDAPC. (Professors: Erik Schmitz i Albert Pelaez. Alumnat: Isaac Ballesté, Edgar Becerra, Marta Canadell, Eduard Dueñas, Isabel Elies, Daniela Escrigas, Joan Martorell, Andrea Mola, Vanessa Perez, Nadine Puntés). La instal·lació es troba a la Nau 1-3 del Museu Trepat de Tàrrega.

“Aeth3r” és una instal·lació artística i efímera, composta per 54 triangles amb il·luminació LED, suspesos a l’aire formant una escultura aèria immersiva. A més, compta amb un audiovisual i una música composta site specific relacionada amb el concepte del Festival Embarrat, el poder.

“En una societat hipertecnològica s’està perdent tot el que és tangible i real, perdem les relacions socials, els referents, els espais… “Aeth3r” descendeix del cel mostrant com la idea de divinitat es codifica cada cop més”

 

INSTAL·LACIÓ VISUAL AETH3R
Embarrat – Del 24 al 26 de maig de 2024
Museu Trepat de Tàrrega, Nau 1-3
Entrada gratuïta

Com es pot fer que algú miri un vídeo fins al final mantenint l’atenció en tot moment? Aquest mes de maig els alumnes de Treball Final de Grau de 4t curs del campus Pau Gargallo de l’ESDAPC, han participat en el taller de Storytelling impartit per en Nil de Vicente.

L’objectiu del taller ha estat transmetre les bases del storytelling en el mitjà digital de forma que la gent mostri interès i atenció a les comunicacions en vídeo que presentem i en especial als vídeos de difusió del Treball Final de Grau. Per això, en Nil ha treballat amb els estudiants des del ritme, narració i recursos més adients tant per al projecte com per al públic que volem que s’interessi i entengui la nostra proposta.

Nil de Vicente és un Filmmaker director d’estratègia a Black Lynx, especialitzat a combinar storytelling amb objectius empresarials. Abans de ser Freelance, Nil va treballar com a Creador de contingut i Estratega de Contingut en diferents empreses i ha gaudit de treballar amb marques com Fujitsu, European Climate Foundation, atletes olímpics, a més de col·laborar amb diverses startups.

L’exposició té com a objectiu fomentar un diàleg significatiu a partir dels treballs desenvolupats pels estudiants de les quatre especialitats de disseny. La mostra presenta una àmplia gamma de projectes que representen la creativitat, innovació i habilitats tècniques adquirides en els diferents cusos.

El més destacat d’aquesta exposició és l’oportunitat de visualitzar la connexió que s’estableix entre les diverses disciplines. A través dels treballs exhibits, es pot apreciar com els estudiants han explorat diferents contextos i temàtiques, utilitzant una àmplia varietat de tècniques, materials i eines, demostrant així la seva versatilitat i la interconnexió entre els diferents àmbits del disseny.

No us la perdeu!

A l’Espai Blanc del campus Llotja
Del 7 al 24 de maig