L’automobilisme està passant per una transició important amb l’electrificació dels cotxes que, juntament amb la facilitat tecnològica per a desenvolupar-los, ha portat a un augment en la creació de noves marques, creant una oportunitat pel disseny de nous models o el redisseny i definició de línies ja creades, com Cupra, juntament amb uns canvis en la tendència de segments venuts a futur.

Alguns objectius del projecte són elevar el posicionament de qualitat i esportivitat de la marca, desvincular-la del llenguatge de Seat, explorar noves línies, electrificar i ampliar el catàleg.

Com a resultat, amb el disseny exterior i les fases conceptuals pertinents, s’ha arribat a una proposta de disseny d’un nou model a futur, dins del segment de berlines cupè shooting brake. Feta la proposta es conclou que Cupra té el potencial i recursos vàlids per créixer en qualsevol segment del mercat, tant per economia, experiència i disseny. Col·lateralment, s’ha vist que els recursos utilitzats en crear un cotxe nou són molt alts per poder mantenir el ritme actual de la indústria.


Paraules clau: E-Mobility, Shooting Brake, Zero emissions, sports car, Dynamic design vehicle


 

Molts infants entre 3 i 5 anys pateixen diversitats funcionals i es veuen obligats a realitzar exercicis de rehabilitació física que resulten repetitius, monòtons i feixucs. Són exercicis que no tenen en compte que la principal eina de creixement en aquesta edat és el joc.

L’objectiu de Re-creations és fusionar aquests dos conceptes en un joc que amenitzi la rehabilitació manual dels infants. Al mateix temps, va dirigit a tots aquells que vulguin divertir-se jugant i, alhora, desenvolupar les habilitats motores de manera que esdevinguin un producte de Design For All.

La metodologia que s’ha fet servir per arribar als resultats ha estat principalment l’assistència a un seguit de sessions de rehabilitació física, entrevistes a una fisioterapeuta d’estimulació precoç i una gran recerca bibliogràfica. Així doncs, el projecte ha confluït en una joguina terapèutica i a la vegada divertida i original, que estimula la creativitat, ajuda en les habilitats motores dels seus usuaris i desenvolupa la imaginació a través del joc simbòlic. Re-creations és també ´ecofriendly´, donades les característiques del seu material principal, el suro.


Paraules clau: rehabilitació, joguina inclusiva, discapacitat motora infantil, Design For AllSegons és una proposta realitzada per aconseguir que les reunions es resolguin de manera ràpida, fàcil i eficaç. El projecte proposa un sistema de dispositiu i aplicació mòbil que creen una experiència més propositiva, fent la funció d’assistent.

L’objectiu del producte és resoldre les necessitats d’empreses on els treballadors malgasten fins a un 18% del seu temps en reunions i també vol optimitzar el temps en conferències, assemblees i exposicions. Es tracta d’un producte innovador en el mercat que proporciona avantatges econòmics i de benestar en millorar la gestió del temps.

D’una banda, el dispositiu funciona com a dinamitzador visual de la reunió, de manera que avisa quan s’acaben els punts de l’ordre del dia o bé si algú parla més del compte. Això ho fa mitjançant notificacions lumíniques que eviten interrompre el discurs com ho faria un dispositiu sonor. A més, l’aparell permet donar veu en remot a aquells qui no han pogut assistir a la reunió.

D’altra banda, l’aplicació mòbil permet programar prèviament la reunió i els tempos, afegir els convidats i preparar les votacions del que cal decidir oferint diferents sistemes de preguntes. Durant la reunió, l’app gestiona el temps i modera les intervencions dels convidats fent parpellejar el dispositiu.

Tot això es complementa amb un historial de decisions i notes de veu emmagatzemades durant la reunió. Una altra funcionalitat afegida és la possibilitat de compartir fitxers interessants i de pujar-ne d’altres des de les aplicacions de ‘Google Suite’.

El dispositiu està fabricat en ABS i silicona i disposa d’una nansa pel seu fàcil transport o per poder-lo penjar. A més, la seva potent bateria fa que tingui autonomia per ser utilitzat durant més d’una hora.


Paraules clau: Dinamitzador, assistent, optimització, gestió del temps, facilitador, interfície, dispositiu, reunionsCau de terra és un projecte de mobiliari de ‘retail’ destinat a l’emmagatzematge, conservació i servei –exposició i venda– de sacs de graneries. Actualment la gran majoria dels sistemes de compra no són sostenibles, ja que produeixen grans masses de residus innecessaris i perjudicials per al planeta. El sector d’intervenció és el de l’alimentació sostenible.

S’ha treballat per fomentar, facilitar i millorar la venda a granel. Els principals beneficis d’aquest disseny són, en primer lloc, la millora del confort de les persones treballadores i l’economia del seu temps. També, la comoditat dels consumidors de productes a granel. És un producte que es pot transportar; es tracta d’una peça de disseny flexible i adaptable a les necessitats i requeriments del comerç. L’higiene curosa és un punt remarcable de cau de terra, i més en els temps que estem vivint. Aquest objecte permet una fàcil i eficaç neteja de l’espai, a més d’evitar el contacte de partícules de l’ambient amb el contingut del sac.


Paraules clau: sac de graneria, mobiliari de retail, autoservei, emmagatzematgeVine és un ‘set’ creat per donar resposta a una nova experiència de cuina i maridatge, sota el nom Entre vinyes, foc i vi, en un entorn únic; la masia de Can Calopa de dalt. El ‘set’ pretén crear una nova interacció entre els usuaris i el maridatge de forma autònoma i personal. La seva estructura –inspirada en el conreu de la vinya– busca integrar-se a l’entorn i alhora adquirir un caràcter formal propi.

Vine és un ‘set’ compost per vuit elements que aporten els diferents recursos necessaris per al desenvolupament del maridatge i, simultàniament, aquests esdevenen un espai on degustar-lo. Els components que formen Vine són mòbils i deixen estàtica únicament l’estructura. D’aquesta manera el ‘set’ es pot muntar i desmuntar fàcilment quan faci falta.


Paraules clau: set, enoturisme, maridatge, vinyes, suspensióO.A-Med és un projecte col·laborador amb l’organització humanitària Open Arms, basat en la problemàtica actual del creixent flux de persones que immigren de forma irregular per via marítima. Es tracta de persones que escapen de conflictes bèl·lics, ètnics, econòmics i polítics a la recerca d’un futur millor.

O.A-Med  pretén cobrir una necessitat real de l’organització Open Arms, afavorir la recuperació d’aquelles persones que han resultat malaltes o ferides i al mateix temps facilitar la feina del personal que els assisteix. És un producte per a la recuperació i la cura.

Consisteix en el disseny d’un sistema per adaptar una llitera de Decathlon i transformar-la per finalitats mèdiques, a través de la impressió 3D. Mitjançant la fabricació digital, el caràcter openness i la cooperació entre entitats s’ha aconseguit arribar a un producte molt econòmic que resol la necessitat i està a l’abast de les organitzacions humanitàries.

 


Paraules clau: Llitera, Emergència, Auxili, Openness, CooperacióMoble de vestíbul per per als més exigents

El vestíbul d’una casa és un espai altament representatiu per als seus propietaris i és a la vegada l’espai que dóna la benvinguda tan als seus residents com als seus hostes. Per desgràcia al llarg de la història ha anat reduint la seva importància i grandària.

L’objectiu d’aquest projecte és reivindicar el moble de vestíbul i al mateix temps actualitzar-lo per poder-lo adaptar als nostres temps. Concretament s’ha fet una adaptació per a BD Art Editions.

Per què he escollit Art EditIons? Quines són les funcions no només pràctiques sinó també simbòliques que ha de tenir un moble d’aquestes característiques? Quins serien els usuaris potencials i com seria l’entorn on estaria ubicat el moble?

Aquestes preguntes han anat trobant resposta a partir de l’aplicació de diferents mètodes de recerca, converses, enquestes, lectures, visites a col·leccions de mobles històrics… i s’ha anat aplicant en el projecte First Step in Art per a BD Art editions.

El fet de situar-me dintre d’Art Editions m’ha permès combinar disseny, art i artesania en un sol producte; així com enllaçar amb una tradició catalana de mobles d’autor, que inclou peces de Gaudí, Dalí, Tusquets, juntament amb altres dissenyadors de la col·lecció. Malgrat que el caràcter exclusiu i elitista de la col·lecció, he intentat assolir un preu de venda contingut per tal que pugui arribar a un públic més ampli.


Paraules clau: Edicions d’art, Moble d’entrada, Disseny catalàEl projecte Indianes 2.0 és una aposta per un sistema d’estampació alternatiu, format per diverses peces fabricades amb impressió 3D. Aquestes s’uneixen per formar dues eines que ofereixen a l’usuari la possibilitat d’adornar superfícies llises d’una manera ràpida i atractiva, amb un gran ventall de combinacions de colors i formes, anant de la mà del corrent conegut com a DIY.

Partint d’una llarga tradició que gira entorn de la indústria tèxtil, aquesta és una proposta que fa referència a un tipus d’estampats que en el seu moment van provocar un canvi absolut en la forma de vida a Catalunya: les indianes.

Gràcies a la tecnologia d’impressió FDM, aquesta sèrie obre les portes a una nova tipologia d’estampats amb textures orgàniques i parcialment espontànies, que en aquest cas han estat aplicades sobre taulers de fusta i certs tipus de perfils quadrats i corbats, mitjançant els dos corrons que la conformen.


Paraules clau: Indianes, Estampació, Eina, DIY, ExpositiuCom tornar a l’usuari final el control de la producció?

Aquest projecte es basa en la recerca de nous sistemes de creació que donin l’oportunitat al mateix usuari de crear el seu propi disseny.  Avui dia els sistemes de producció són complexos, despreocupen l’usuari i deixen tot el poder a les empreses; per això aquests sistemes són desiguals i busquen el benefici per les empreses.

Es va fer una recerca d’alternatives que poguessin ajudar a l’usuari a comprendre els sistemes de producció i desmembrar aquests sistemes complexos i que semblen gairebé impossibles de realitzar. Es va trobar un material senzill i amb certa història. La cel·lulosa bacteriana es crea a partir de el te. Es va fer una investigació per conèixer el material i finalment es va idear un sistema de producció.

Amb el sistema de creació de cel·lulosa bacteriana es busca ensenyar un sistema de producció amb un material sostenible; on l’usuari pot adaptar i modificar les propietats del material, creant el seu propi producte a través de l’experimentació. El protagonisme d’aquest sistema és el te, material on s’aprofiten les seves propietats per a elaborar una borsa.

Aquest sistema està compost per tres elements on succeeixen diversos processos del material: el cultiu, la manipulació i l’assecat. En tot moment s’intenta que el procés sigui simple i comprensible. Aquestes diverses estacions tens diverses funcions, que s’han dissenyat a partir de les necessitats trobades en la investigació de la cel·lulosa bacteriana.

La cel·lulosa bacteriana o ‘symbiotic colony of bacteri and yeast’ o com es coneix SKOBY; és una colònia de bacteris llevats, que es produeix a l’hora de fermentar el te. Per això la fàbrica de cel·lulosa bacteriana intenta millorar i donar-li una vida útil a aquesta simbiosi. La cel·lulosa bacteriana és un material que cerca sumar-se al canvi que ha de fer la societat per ser sostenible. Al sector ja hi ha alternatives que, d’una manera més o menys efectiva, volen ajudar en aquesta situació. Aquesta màquina planteja una manera de produir un plàstic compostable, resistent, i flexible. Amb aquest sistema el que busquem no és només un producte … sinó també ensenyar que un material pot ser una cosa senzilla en les mans de qualsevol.

L’alternativa que proposem és la de crear una producció del material controlada, on s’obtingui un bio-plàstic comportable, resistent, i flexible. Aquest sistema crea una alternativa al de les grans indústries amb recursos il·limitats i amb grans inversions per passar a un sistema propi d’investigació i creació de materials.

En conclusió, Fàbrica de cel·lulosa bacteriana és un projecte on l’important no només és el producte final sinó el propi procés de fabricació i la bellesa de fer-ho.


Paraules clau: Sistema(máquina),  producció, ecologisme, celulosa bacteriana, compostable
Mariona Casares / ESDAP Catalunya / Campus Llotja

Nestor és un moble que serveix per deixar –i tornar a agafar– tot allò que solem dur a sobre durant el nostre dia a dia. Funciona com a element auxiliar i està pensat per a ésser disposat a la zona d’entrada o a una habitació d’un habitatge. L’objectiu d’aquesta peça és que s’hi puguin dipositar les diferents tipologies d’objectes que solem endur-nos quan ens movem. Una característica important de Nestor és la seva facilitat de transport, ja que, disposa de dues rodes posteriors i un tirador. Això simplifica els possibles trasllats.

Les seves funcions són vàries; en primer lloc, té un espai contenidor amb capacitat de 30 L per emmagatzematge, té també una barra en forma de penjador per deixar-hi jaquetes o penjar-hi altres elements, que pot ser utilitzada també com a tirador per al transport. A més, Nestor disposa també d’una petita estanteria en forma de safata i equipada amb un carregador de 3 ports USB per a la càrrega d’aparells electrònics com ara telèfons mòbils, drons, càmeres GoPros, bateries, portàtils, etc.

Nestor és d’acer en tota la seva estructura principal i  els elements del contenidor i l’estanteria auxiliar són de plàstic. L’acabat és revestit en pols de polièster blanc.

L’objectiu d’aquesta peça és encaixar com a moble versàtil en diversos estils de vida de la generació Z, Nestor et dóna la benvinguda a casa i et proporciona una nova manera de guardar els teus objectes més preuats.