Lliçó inaugural del curs acadèmic 2023-2024 de l’ESDAPC

El dimarts 17 d’octubre de 2023 tindrà lloc la Lliçó inaugural del curs 2023-2024 de l’Escola Superior de Disseny i d’Arts Plàstiques de Catalunya ESDAPC, a l’Espai Paral·lel 62, Av. Paral·lel, 62 de Barcelona.

La Lliçó inaugural forma part dels actes de la Barcelona Design Week i anirà a càrrec de la historiadora i investigadora del disseny Raquel Pelta, sota el títol: “Dissenyadores valentes. L’activisme (també) és femení”. 

El 1986, la historiadora britànica Cheryl Buckley va publicar al Design Issues l’article «Made in Patriarchy: Toward a Feminist Analysis of Women and Design»; en ell posava en relleu com el patriarcat havia influït en la història del disseny, relegant a les dones a l’exercici de rols secundaris o invisibles dins de la professió.

Des de llavors, les investigacions sobre el paper de les dones en el disseny s’ha incrementat, contribuint a donar visibilitat a un creixen nombre de dissenyadores la tasca de les quals havia estat oblidada, silenciada o enfosquida.

Tanmateix, encara queda molt per fer en la construcció de la seva memòria i és important continuar indagant especialment en aquells àmbits menys coneguts com, per exemple, el de l’activisme social, en què ja des de finals del segle XIX i començaments del XX, trobem activistes, arquitectes, planificadores urbanístiques i dissenyadores que van lluitar per millorar les societats del seu temps i van trobar en el disseny un bon mitjà per fer-ho. En aquesta conferència, situarem al mapa de la història d’aquesta disciplina algunes de les valuoses aportacions d’aquelles dones.

Fotografia: Marc Asensio