Lliçó inaugural del curs acadèmic 2023-2024 de l’ESDAPC

 

El dimarts 17 d’octubre de 2023 tindrà lloc la Lliçó inaugural del curs 2023-2024 de l’Escola Superior de Disseny i d’Arts Plàstiques de Catalunya ESDAPC, a l’Espai Paral·lel 62, Av. Paral·lel, 62 de Barcelona.

La Lliçó inaugural forma part dels actes de la Barcelona Design Week i anirà a càrrec de la historiadora i investigadora del disseny Raquel Pelta, sota el títol: “Dissenyadores valentes. L’activisme (també) és femení”.

Per realitzar la inscripció a la Lliçó Inaugural, cal fer-ho des de l’App de l’ESDAPC. Per a més informació sobre com descarregar-vos l’App, cliqueu aquí.

 


VIDEO DE LA LLIÇÓ INAUGURAL DEL CURS ACADÈMIC 2023-2024

 

PROGRAMA DE LA JORNADA:

10.00 h Acreditacions al vestíbul de l’Espai Paral·lel 62.

10.30 h Obertura de l’acte, a càrrec d’Antoni Bennasar, alumne de l’ESDAPC. Presentació Institucional de l’acte a càrrec de la Sra. Mercè Chacón, Directora General de Formació Professional del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

11.00 h  Lliçó inaugural a càrrec de la Dra. Raquel Pelta, sota el títol: “Dissenyadores valentes. L’activisme (també) és femení”. 

11.45 h Presentació de Treballs Finals de Grau :

  •  Àngels Ibars Villegas “Puntada i creuada” (Disseny Gràfic) 
  •  Palak Meler Egea “Te anima” (Disseny Interiors)
  •  Paula Barceló Caballero “Artesania Híbrida” (Disseny Moda) 
  •  Adrià Torras Negredo “L’Albus i la ciutat sensorial” (Disseny Producte) 

12.40 h Cloenda de l’acte a càrrec de Sr. Ricard Roura, director de l’ESDAPC.


 

Raquel Pelta, és historiadora del disseny espanyola, autora de llibres i articles de revistes especialitzades. Destaca per les seves aportacions al disseny i el seu treball tant de creació com de recerca sobre aquesta matèria. Ha estat reconeguda per diferents administracions com l’Ajuntament de Barcelona o la Universitat de Barcelona i també per professionals del disseny gràfic com l’Associació de Dissenyadors Gràfics del Foment de les Arts i el Disseny (ADG-*FAD) de Barcelona o la Revista Gràffica.

El 1986, la historiadora britànica Cheryl Buckley va publicar al Design Issues l’article «Made in Patriarchy: Toward a Feminist Analysis of Women and Design»; en ell posava en relleu com el patriarcat havia influït en la història del disseny, relegant a les dones a l’exercici de rols secundaris o invisibles dins de la professió.

Des de llavors, les investigacions sobre el paper de les dones en el disseny s’ha incrementat, contribuint a donar visibilitat a un creixen nombre de dissenyadores la tasca de les quals havia estat oblidada, silenciada o enfosquida.

Tanmateix, encara queda molt per fer en la construcció de la seva memòria i és important continuar indagant especialment en aquells àmbits menys coneguts com, per exemple, el de l’activisme social, en què ja des de finals del segle XIX i començaments del XX, trobem activistes, arquitectes, planificadores urbanístiques i dissenyadores que van lluitar per millorar les societats del seu temps i van trobar en el disseny un bon mitjà per fer-ho. En aquesta conferència, situarem al mapa de la història d’aquesta disciplina algunes de les valuoses aportacions d’aquelles dones.