Conferència de Benjamín Iborra, soci i director creatiu de l’estudi MESURA
El passat dilluns 6 de novembre vam tindre el gust de rebre al Campus Deià a l’arquitecte Benjamin Iborra, soci i director creatiu de l’estudi Mesura. Ho férem després de visitar el mes passat l’interior renovat del restaurant Cheriff (al barri de la Barceloneta).
En aquesta ocasió en Benjamin ens va parlar de diversos projectes i obres de l’estudi MESURA, passant pel restaurant de la Barceloneta que ja coneixíem de la visita anterior, ens va parlar de la Torre Llimona a Alella, de la casa Dosmurs, també a Alella, de la galeria d’art Vasto a Poblenou o la nova botiga per Aesop a la Diagonal de Barcelona.
Torre Llimona es tracta d’un projecte d’intervenció dels espais interiors d’una masia catalana, a la qual es va adossar un edifici modernista, que compta amb intervencions dels arquitectes catalans Lluís Clotet i José Antonio Martínez Lapeña. Vàrem veure com passat el temps, el projecte es depura buscant una intervenció més senzilla. Seguint les formes orgàniques modernistes de Torre Llimona, s’adapta la catifa a tota la planta (inferior i superior) de la zona de la masia, donant com a resultat una interessant topografia interior que s’estén sense interrupcions. Aquest material permet una continuïtat molt flexible de cada espai, donant-li diferents atmosferes, sensacions i qualitats encara que l’acabat sigui sempre el mateix. L’ús específic de la catifa, poc habitual en l’arquitectura vernacular de Catalunya, ve dels orígens dels propietaris: Anglaterra. Una decisió que els torna a les seves arrels i crea un contrast sorprenentment ben aparellat amb l’estètica modernista de Torre Llimona.
A la Galeria d’Art Vasto al Poblenou, una intersecció entre la domesticitat i l’art, aquest projecte transforma un estudi industrial en una casa confortable que funciona com a galeria d’art. Mantenint part de la seva vaguetat original, aquesta intervenció reconeix la forma de vida del client utilitzant la indeterminació espacial per desdibuixar els límits de l’esfera domèstica.
A la Casa Dosmurs, a Alella, veiérem com una casa es pot entendre com un intermediari entre l’exterior i l’interior. Una closca que tanca un espai habitable amb la capacitat de regular com interactuen els seus habitants amb el món exterior. Quan es dissenya amb un enfocament específic del lloc, l’arquitectura s’obre i es tanca a propòsit al seu entorn per permetre l’experiència de vida desitjada.
Benjamin finalitza la conferència amb la potència del projecte a Barcelona per la firma Aesop, on tectònica i cosmètica interactuen en un espai únic i força gràvid.