Presentació del llibre col·lectiu “Silenciades. Dones artistes sota el franquisme”

El passat 11 de setembre es va fer la presentació del llibre col·lectiu titulatSilenciades. Dones artistes sota el franquisme. Dansa, disseny, música, conservació-restauració”.Un llibre editat pel Departament d’Educació i presentat en el marc de la Setmana del Llibre en Català i en la redacció del qual hi ha participat professorat de la nostra Escola.

Silenciades és una obra conjunta de diverses persones investigadores docents del sector artístic i cultural, com ara l’Institut del Teatre, l’ESMUC o l’Escola Superior de Disseny i Arts Plàstiques de Catalunya ESDAPC, entre d’altres. El llibre recupera la memòria històrica de diferents dones artistes que van viure durant el franquisme i que van fer aportacions rellevants en els seus camps de treball.

La consellera d’Educació, Anna Simó Castelló, va ser l’encarregada de presentar el llibre Silenciades en el marc de la Setmana del Llibre en Català, amb l’assistència de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga Ibáñez i va posar en valor la importància d’obres com Silenciades com a reparació de la memòria i de la justícia democràtica:

A partir d’ara els seus noms estaran escrits sobre el paper. A partir d’ara, altres persones en sentiran a parlar, sobretot els estudiants dels àmbits artístics, que podran conèixer i inspirar-se en la seva obra. És bo que coneguin l’expertesa i el mestratge de dones artistes que els han precedit”.

 

La titular d’Educació va recordar que encara queden empremtes del franquisme, com ara en la tria dels estudis i de la professió, d’acord amb el rol que se’ls ha assignat històricament: l’àmbit de les cures, les noies; la ciència i la tecnologia, els nois. Simó ha afirmat que

evidentment, hem millorat molt, però, així i tot, en ple segle XXI persisteix la separació entre l’àmbit professional femení i l’àmbit professional masculí, a l’hora de cobrar per la feina que fan. La diferència és que ara en som conscients i tenim la voluntat d’incidir-hi per fer canviar percepcions sobre els rols de gènere que s’arrosseguen de fa tant de temps”.

Van participar a la presentació:

  • Carme Ortiz Valeri, doctora en Història de l’Art. Generalitat de Catalunya.
  • Lluís Burillo Toledano, doctor en Comunicació Social.
  • David Serra Navarro, doctor en Comunicació.
  • Anna Costal Fornells, doctora en Musicologia. Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).
  • Laura Pallàs Mariani, doctora en Musicologia. Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). Grup de Recerca en Estudis Culturals i Musicals (GRECUM);
  • Josep Pujol Coll, doctor en Musicologia. Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). Grup de Recerca en Estudis Culturals i Musical (GRECUM);
  • Joan Gay Puigbert, doctor en Musicologia. Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). Grup de Recerca en Estudis Culturals i Musicals (GRECUM);
  • Ester Vendrell Sales, doctora en Història de l’Art. Institut del Teatre.
  • Felip González Martínez, doctor en Belles Arts. Escola Superior de Disseny i d’Arts Plàstiques de Catalunya (ESDAPC);
  • Miquel Mirambell Abancó, doctor en Història de l’Art. Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya (ESCRBCC).