Manoel Anxo Fernández Alborés


Especialitat

Disseny gràfic
ESDAPC Campus Pau Gargallo

CURRÍCULUM ABREUJAT

Encara que tinc estudis superiors de filologia, sóc doctor a l’especialitat d’Imatge de Belles Arts per la Facultat de BBAA de Barcelona. El meu temps professional l’he emprat en activitats de dissenyador gràfic, il·lustrador, fotògraf, ajudant de decoració (cinema), decorador, direcció artística, escultor-modelista i professor.

Docent dels ensenyaments artístics des de fa anys, les meves experiències artístiques van començar en l’àmbit de la pintura, la il·lustració i la publicitat. El meu interès per temes relatius a la divulgació de continguts científics a través de formes d’expressió plàstica m’ha portat a àmbits de treball acadèmic i professional propers a la divulgació zoològica. He experimentat a la pintura, l’escultura, el cinema, vídeo, fotografia i infografia.

Seleccionat el 1992 per al premi Luis Navarro de Fotografia (Associació Fotogràfica de Catalunya)
Seleccionat al Saló del Còmic de Barcelona de 1984
Autor de la portada de “The Refrescos” (Polygram) i “Broemeaoqué/Pasto de Tiburones” (GASA)
Il·lustracions i Còmics per a “Tintiman”, “Valiundiez” i altres publicacions gallegues.

Llicenciatura Belles Arts / Imatge (1991)
Doctorat Belles Arts / Teoria i Història de la Imatge (2001)

Activitat professional:

Tot i haver començat a l’àmbit de la pintura i les decoracions murals, aviat em vaig interessar pel còmic i vaig publicar a diferents revistes i fanzines, arribant a haver estat seleccionat al saló del còmic de Barcelona de 1984. He fet classes de reforç de diferents matèries de Batxillerat a l’àmbit de l’ensenyament privat i vaig ser professor de Educació Visual i Plàstica i Dibuix Tècnic durant set anys a un centre concertat, tot compaginant-ho amb la meva activitat com a modelista/escenògraf/decorador a exposicions zoològiques per a Atrox. Projectes Zoològics, Natura Misteriosa, El Misteriós Mòn del Verí i Zoo de Barcelona, a més de Col·laboracions amb el Museu de Cera de Barcelona i el Museu de la Ciència (actual CosmoCaixa). També, com a col·laborador a l’estudi de disseny Zinc (Carlos Canella, Mirko Mejetta, Simonetta Spada) vaig exercir tasques de il·lustrador, grafista i fotògraf per a campanyes de Institut del Teatre, Forminfan, Camper (Cartujano, Hobbo, Dr Martens), Desigual, Sidral, Carlos Jané Camacho…entre d’altres. Tammateix he dissenyat protades deicogràfiques per a Polygram o GASA per compte propi i he treballat en prjectes cinematogràfics com a ajudant de decoració, com a director artístic i com a director de fotografía.

Experiència docent:

A més d’una temprana i dilatada experiència a l’àmbit dels ensenyaments de reforç, he estat professor d’Educació Visual i Plàstica i Dibuix Tècnic al centre concertat Stel·la de Barcelona a BUP, COU, ESO i Batxillerat. Vaig ser professor de Volum durant un curs a al centre concertat Escoles Pies de Barcelona a l’àmbit del Batxillerat artístic. He estat Coordinador de Mitjans Informàtics i professor-tutor de cicles artístics en diferents àmbits (pintura, il·lustració, gràfica publicitària, fotografia) durant dos cursos a l’Escola d’Art d’Olot i Mestre de Taller de Fotografia l’Escola d’Art de l’Hospitalet de Llobregat (EASD Serra i Abella) durant més de deu anys abans d’exercir de professor de Dibuix Artístic i Color la Escola d’Art de Badalona (EASD Pau Gargallo) i professor de Llenguatges del Disseny i Aplicacions a ESDAPC Campus Badalona durant els darres cinc cursos.

2018 – 2019: Coordinador de Recursos y Servicios en ESDAP Catalunya (2018-2019) y profesor de Dibujo Artístico en Bachillerato Artístico y Ciclo Fotmativo de Grado Superior de Cómic en EASD Pau Gargallo (Badalona)
2017- 2018: Profesor de Técnicas de Expresión Gráfica y Proyectos de Cómic en EASD Pau Gargallo

2012-2013: Colaborador en la elaboración de los Módulos de la Familia de Comunicación Gráfica y Audiovisual (CFGS Fotografía: Técnica Fotográfica) para el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.
2005 – 2017 EASD Serra i Abella/Departament d’Ensenyament Gen. Cat.
Maestro de Taller de Fotografía y Procesos de Reproducción, Dpto. de Tecnología. Soporte y Aplicaciones
Sector: Educación
L’Hospitalet de Llobregat (España) Maestro de Taller de fotografía analógica y digital y de procesos de reproducción.
Docente de técnica fotográfica, expresión plástica, técnicas de expresión gráfica, infografía, laboratorio fotográfico y diversas áreas de teoría de la imagen en los ciclos de Fotografía, Gráfica Publicitaria, Ilustración, Gráfica Multimedia y Animación Audiovisual.

2007 – 2007 PYMEC/Complementos Formación
Formador, Sector: EducaciónMolins de Rei (España)
Formador en curso de Formación para adultos organizado por PYMEC a través de Complementos Formación en el área de Photoshop, curso presencial de 30 h impartido los sábados de noviembre y diciembre de 2007.

2006 – 2006 Complementos Actividades Pedagógicas SL
Formador /Imagen Digital, Dpto. de Tecnología. Desarrollo de Software Sector: Educación
Corbera de Llobregat (España) Profesor de curso de formación de 50 horas subvencionado por PYMEC: Photoshop y recursos gráficos digitales

2006 – 2006 Esfera Formación para Supermercados CondisFormador /Imagen Digital, Dpto. de Tecnología. Desarrollo de Software.
Sector: Educación
Montcada i Reixac (España)
Formador de Recursos Gráficos y Creativos en Imagen Digital/Photoshop para trabajadores del departamento de Imagen Gráfica de Supermercados Condis en su sede central de Montcada i Reixac

2003 – 2005 Escola d’Art d’Olot: Coordinador de Medios Informáticos-Profesor interino, Dpto. de Tecnología. Soporte y Aplicaciones
Sector: EducaciónOlot (España)Optimización de recursos informáticos del centro.
Profesor de Infografía, técnicas de Ilustración, Proyectos de Ilustración, Teoría e Historia de la Imagen, dibujo artístico (áreas de gráfica publicitaria, ilustración, fotografía y pintura)

2002 – 2003 Escola Pía Nostra Senyora
profesor de Volumen/Bachillerato Artístico, Sector: EducaciónBarcelona (España)
Profesor de taller de modelado y volumen (1º de Bachillerato artistico) a tiempo parcial.

Recerca / Publicacions:

EL ANIMAL INVISIBLE: LA IMAGEN DE LOS ANIMALES EN LOS MEDIOS DE DIFUSIÓN CULTURAL
Autor: FERNÁNDEZ ALBORES MANUEL ÁNGEL
Año: 2000Universidad: BARCELONA
Centro de realización:
Centro de lectura: BELLAS ARTES
Director: LAGUILLO MENÉNDEZ MANUEL
Tribunal: CABEZAS GELABERT LINO , BARBERO MANUEL , URIBE PORTA FRANCESC , TAPIAS GIL DOLORS , BAIGORRI BALLARIN LAURA
El escrito se compone de tres partes: La primera analiza los problemas gnoseologicos de las imágenes pictóricas, escultóricas y, especialmente, fotográficas, desde un punto de vista semiótico y lingüístico. La segunda parte profundiza en cuestiones divulgativas de las imágenes en general, y analiza el problema del paradigma fotográfico como modelo de referencia realista, de modo particular en libros, instalaciones museísticas, escenografías y documentos audiovisuales de contenido científico. La tercera parte constituye una aproximación a las tergiversaciones y distorsiones de las imágenes de contenido zoológico en diferentes medios de divulgación cientifica (naturalista-zoológica), con un apartado que hace especial incidencia en la bibliografía de finales del S. XVII a principios del Siglo XX. El escrito está complementado con referencias a trabajos escultóricos y escenográficos de divulgación zoológica realizados por el propio autor y por otros profesionales del medio, con referencia a problemas técnicos comerciales, o de cualquier otra índole.
http://www.mastesis.com/tesis/el+animal+invisible-3A+la+imagen+de+los+animales+en+los+medi:90921

https://books.google.es/books/about/El_Animal_invisible.html?id=QVhgMwEACAAJ&redir_esc=y

Articles publicats al blog EL ANIMAL INVISIBLE (http://mafa-elanimalinvisible.blogspot.com/) i a ACADEMIA (https://independent.academia.edu/MAlbor%C3%A9s)

Obra:

Col·lectiva Artistas de la Movida Viguesa. Sala de la antigua Escola de Artes e Oficios 1984
Exposición de Pinturas y Obra Gráfica Sala de Exposicones del Club Náutico de Vigo 1984
Exposición de Pinturas y Obra Gráfica junto a Pablo Alejos en la Sala de Exposiciones del Ayuntamiento de Baiona 1983