Xènia Viladàs Jené


Especialitat

Màster

CURRÍCULUM ABREUJAT

Consultora independent amb una llarga trajectòria dins el camp de l’estratègia empresarial, el disseny de serveis i la gestió del disseny.

Economista i MBA de formació, tinc experiència en política institucional pels anys treballats a la patronal tèxtil AITPA a l’inici de la meva trajectòria professional, en polítiques públiques de disseny pel meu pas per BCD (Barcelona Centre de Disseny) i la desapareguda DDI (Sociedad Estatal de Promoción del Diseño y la Innovación) i, com a consultora independent, he tocat múltiples sectors com ara els de disseny, ceràmica, fusta, marbre i pedra, parament de la llar, serveis públics o sanitat.

Com a docent, he fet seminaris i workshops a universitats de diferents paísos i diferents llocs del territori espanyol, i he sigut professora full time i responsable del departament de Disseny de Serveis de la universitat nordamericana SCAD (Savannah College of Art and Design) entre 2014 i 2020.

Tinc dos llibres i nombrosos articles publicats.

A l’actualitat faig compatibles les classes de disseny estratègic i disseny de serveis a IE University amb la feina a la meva empresa de consultoria M&X, SL (www.somosmax.pro), i amb una col·laboració puntual a la multinacional francesa Ecovadis (www.ecovadis.com)

Llicenciatura en Ciències Econòmiques UB (1981), MBA University of Westminster (2003)

Activitat professional:

Consultora en estratègia empresarial i disseny de serveis, presto els meus serveis a través de l’empresa M&X, SL (www.somosmax.pro) de la qual soc co-fundadora. Com a tal, ajudo a les empreses a redissenyar la seva estratègia corporativa i a implementar la transformació que això implica; també he creat un nou servei anomenat “consultoria inversa“que les petites empreses contracten per poder millorar les seves organitzacions a la vegada que adquireixen coneixements per poder-los aplicar als projectes que fan pels seus clients.

De forma individual, presto serveis com a experta en disseny de serveis per a empreses que volen incoporar aquesta funció com a eina de millora de la seva oferta, com ara la multinacional francesa Ecovadis (www.ecovadis.com).

A la vegada, faig classes de disseny estratègic i de disseny de serveis a l’escola de disseny i arquitectura de l’universitat IEU (https://www.ie.edu) de Madrid, i presto serveis de formació in-house en aquestes matèries per a empreses i institucions.

Experiència docent:

Com a docent, he fet seminaris i workshops a universitats de Xile, Mèxic, Colòmbia, Argentina, Polònia, entre d’altres, i a diferents llocs del territori espanyol; col·laboro regularment amb la Escola Superior de Disseny de Madrid fent classes de Disseny de Serveis.

He sigut professora full time i responsable del departament de Disseny de Serveis de la universitat nordamericana SCAD (Savannah College of Art and Design) entre 2014 i 2020.

Avui dia faig classes de disseny estratègic i de disseny de serveis a l’escola de disseny i arquitectura de l’universitat IEU (https://www.ie.edu) de Madrid.

Recerca / Publicacions:

– Viladàs, X. (1998). El centro de diseño y su papel como motor de la promoción y su función de apoyo a la empresa. Revista de Economía Industrial, ISSN 0422-2784, Nº 324, 1998, págs. 49-54

– Viladàs, X. (2010). The value of design in decision-making processes: a three tiers model. ARCOS DESIGN – vol.5, n° 2 – Dezembro 2010, ISSN 1984-5596, 17/49

– Viladàs, X. (2020). Una propuesta de “servitización” integral: integrando la lógica de servicios bajo una perspectiva sistémica. i+Diseño. Revista Científico-Académica Internacional De Innovación, Investigación Y Desarrollo En Diseño, 15, 91-100. https://doi.org/10.24310/Idiseno.2020.v15i0.10576

Premis:

Premi Sant Jordi “a la mejor pluma sobre diseño” (2009)

Premi a l’excel·lència en educació (Award for Teaching Excellence) IE, 2022

Obra:

– Diseño Rentable, diez temas a debate, Index Book, Barcelona 2009 (traduit a l’anglès)

– Manual de Buenas Prácticas del Diseño, vol 1, 2, 3, Surgenia, 2009 (editora)

– El diseño a su servicio, cómo mejorar una idea de negocio con la ayuda de un diseñador, Index Book, Barcelona, 2011 (traduit a l’anglès i al coreà)

– El papel del diseño en sector cerámico, IMPIVA, 2011 (coautora)

– Reflexiones sobre gestión estratégica del diseño, Sendemà Editorial, 2019 (coautora)

– Diseño Rentable: 10 consideraciones a posteriori, en https://contratardiseño.es/materiales-interes/, 2021