Arts_Lab 2024: “El disseny com a reivindicació”

En un món cada vegada més complex, el disseny emergeix com una poderosa eina de reivindicació que transcendeix l’estètica, i que és capaç de donar veu a les causes més importants del nostre temps. El disseny amb consciència social ha sigut el protagonista de les ARTS LAB d’enguany, que van rebre per títol: “El disseny com a reivindicació”. Durant tres dies els alumnes dels Graus de Disseny, de l’especialitat de Disseny gràfic i de Disseny d’interiors, van poder gaudir de conferències, activitats i tallers.

Curro Claret, dissenyador amb una forta consciència social, va inaugurar les jornades a la Sala El Torín explicant com el disseny esdevé una eina per generar una societat més igualitària, diversa i inclusiva, on la creativitat sempre té un enfocament honest i sostenible. El seu treball desmitifica la figura del dissenyador elitista, posant-se al costat dels més vulnerables i retornant la idea del disseny com a vehicle per millorar la vida de les persones.

Després els alumnes van assistir a la conferència de Font&Pont, titulada amb el nom Disseny i activisme, on Aleix Font i Gala Pont van mostrar una sèrie de treballs realitzats a l’estudi amb una forta vinculació a projectes socials i solidaris. L’endemà, l’estudi va proposar als alumnes de disseny gràfic un taller sobre missatges reivindicatius que van ser posteriorment estampats sobre samarretes. Sota la supervisió i assessorament de l’Oriol Carbonell, de l’estudi Vis a vis, cada grup va poder serigrafiar els seus dissenys al taller de gravat de l’escola. Paral·lelament, l’alumnat de disseny d’interiors va assistir a la conferència de Makea tu vida, una entitat sense ànim de lucre de caràcter social i educatiu, que treballa entre els mons del Disseny i l’Ecologia. A la presentació es van transmetre una sèrie de coneixements que després l’alumnat va poder aplicar en un taller de co-creació i disseny col·laboratiu, que es va desenvolupar al claustre de l’escola. En el taller es va fomentar la creativitat col·lectiva partint de la reutilització de roba de segona mà procedent de l’entitat Roba amiga i de Triturats la Canya, d’Olot.

Les Jornades ARTS LAB permeten a l’alumnat entrar en contacte amb l’esfera actual del disseny i gaudir de l’oportunitat de conèixer professionals reconeguts. Aquests tres dies van tenir un gran èxit de participació i l’alumnat va constatar com el disseny pot fer del món un lloc millor.