Arts_Lab23: “Realitat i ficció”
La intel·ligència artificial és la combinació d’algorismes amb el propòsit de crear màquines que imiten la intel·ligència humana amb la finalitat de realitzar tasques, i poden millorar segons la informació que recopilen. Sí, la IA, cada vegada més present a les nostres vides i que per alguns és considerada una amenaça i per altres unarevolució. Aquest debat va ser el protagonista a les ARTS LAB d’enguany, que van rebre per títol: “Realitat i ficció”. Es van proposar activitats que van poder gaudir els estudiants dels Graus de Disseny, tant de l’especialitat de Disseny gràfic com de Disseny d’interiors.
Jordi Sellas, gestor d’empreses culturals i director actual de l’IDEAL, va inaugurar les jornades a la Sala Torín, amb la ponència “Un món sense pantalles”. En ella, Sellas va explicar com l’auge de la realitat ampliada suposarà un canvi radical en tot allò que té a veure amb com ens relacionem de forma quotidiana. També, com d’important serà el repte que tindran els professionals del disseny per crear nous llenguatges per interactuar-hi.
Seguidament, els alumnes de disseny gràfic van assistir a la conferència de Blit Studio, titulada amb el nom “Blit Studio: formats no convencionals”, on Marc Colomines va mostrar molts dels treballs realitzats a l’estudi. Un autèntic plaer per als sentits.
Paral·lelament, els alumnes de disseny d’interiors van tenir la possibilitat de participar en la conferència d’ON-A, que va tenir lloc a la Sala Magma de l’Espai Cràter. Sota el nom “ON-A. Empowering Architectural Ideas” Jordi Fernández va explicar com l’estudi aposta per una arquitectura sense límits a la qual s’arriba mitjançant l’auto investigació i la tecnologia. També, com construint espais innovadors es pot aconseguirque el món canviï.
L’agència de comunicació i creativitat Fuego Camina Conmigo, després d’explicar-nos com la IA es vafent un lloc en molts dels seus projectes, va proposar als alumnes el taller “Com dirigir artísticament a un robot”. En ell, els alumnes van treballar l’ús de les intel·ligències artificials i van crear un bucle animat amb Dream Studio iDeforum a partir d’un concepte visual.
L’alumnat de disseny d’interiors va assistir a la conferència “Noves tecnologies aplicades a la visualització arquitectònica”, a càrrec de BE ARE Immersive Experiences. En ella es va tractar com la realitat virtual, la realitat augmentada o la renderització a temps real són un present dins l’àrea de la visualització arquitectònica computada per ordinador. Coneixements que després l’alumnat va poder aplicar i gaudir al taller proposat per l’estudi.
Les Jornades ARTS LAB permeten a l’alumnat entrar en contacte amb l’esfera actual del disseny i gaudir del’oportunitat de conèixer professionals reconeguts. Aquests dos dies van tenir un gran èxit de participació i els professionals convidats van quedar gratament satisfets amb l’interès i implicació dels alumnes.