Disseny per a la inclusió_Presentació de projectes

Disseny per a la inclusió és un projecte d’aprenentatge i cocreació entre alumnat d’estudis superiors de totes les disciplines del disseny i col·lectius en diferents situacions de vulnerabilitat. Una proposta ideada i coproduïda pel Museu del Disseny de Barcelona i l’Associació Ojalá Projects.

El projecte té per objectiu promoure el disseny com a eina de transformació social. Per aquest motiu la iniciativa ha posat l’accent en tot el procés d’aprenentatge mutu i en el reconeixement de les capacitats diverses de tots els participants en el treball cocreatiu. Aquesta primera edició s’ha centrat en dos àmbits del disseny: la moda i el disseny gràfic.

Un total de 70 alumnes i 7 escoles de Disseny Superior de Barcelona han participat en el projecte, que ha comptat amb tallers, sessions formatives i visites a les exposicions del Museu del Disseny. L’ESDAP Catalunya ha treballat en dos projectes i hi han participat un total de 32 alumnes.

TEB Sant Andreu + ESDAP Catalunya. 

  • Professores: Noemí Clavería i Montse Noguera
  • Participants: P. Garcia, P. Reynes, M. Balmanya, E. Marin, M. Carrillo, J. Lloverás, A. López, C. Figuereido, A. Marques, M. Salomó, J. Lacueva, H. Latorre, M. Porta, P. Lozano.

IKO és un joc de taula que explica què és el disseny de manera inclusiva, a més a més de recollir algunes dades relacionades amb el TEB Sant Andreu. S’ha portat a terme a partir d’un procés de cocreació que ha generat la tipologia i el contingut de les proves, el nom del joc, la seva identitat i la creació d’un tòtem. També s’han fet proves d’usabilitat i estudis d’accessibilitat cognitiva per prendre decisions com la selecció del packaging o la tipografia. El resultat destaca tant per la inclusivitat com per reflectir valors, interessos i gustos del col·lectiu TEB.

El Manifest modular Igual de diferents articula i genera frases i conceptes que inviten a repensar prejudicis, mites o vivències vers la condició de persona amb discapacitat o diversitat funcional. El contingut del manifest va ser una cocreació entre els alumnes d’ESDAPC i el col·lectiu TEB de Sant Andreu. Des de la forma volumètrica de 12 cubs, on figuren impreses diverses expressions i paraules a cada cara, es fa possible el joc i la combinatòria de frases. L’espectador esdevé partícip actiu, creador de significats i finalitzador del sentit conceptual del manifest.

CRAE INTRESS + ESDAP Catalunya

  • Professora: Amaya Martínez
  • Participants: J. Aguilera, N. Antolinos, D. Cepas, L. De Jesús, A. Díaz, H. Díaz, S. Rodríguez, B. Rueda, I. Serrano, M. Göetz, L. Gomis, J. B. Guigle, R. Montoliu, P. Llopart, B. Méndez, C. Roig, V. Villavicencio

El projecte té per objectiu treballar de manera participativa amb els joves residents del CRAE INTRESS per tal detectar necessitats dels usuaris en relació amb els espais de centre. Les sessions de treball setmanals van permetre anar agafant confiança entre totes les parts fins a acotar el treball a espais, els espais comuns de l’edifici i la sala de mitjans, on els nens i nenes passen una part del seu dia.

La gràfica aplicada al disseny de l’espai esdevé un element fonamental per generar un llenguatge comú a les propostes participatives. El projecte es materialitza durant dues sessions en les quals l’alumnat treballa per primera vegada amb les mans en un projecte real. La sala de mitjans adquireix la nova distribució consensuada per totes les parts, que inclou la distribució segons determinades funcions vinculades a colors, a més d’introduir canvis en mobles, il·luminació i acabats tèxtils. En relació als espais comuns, la materialització es centra en el vestíbul amb una nova imatge gràfica i lettering i, per últim es realitza un petit canvi a les portes de l’àrea de dormitoris.

+ informació

Presentació de la 1a edició de Disseny per a la inclusió, el procés com a resultat. 22.06.21 ( Part 1)

El vídeo mostra les presentacions dels projectes realitzats per:

  • Ictus Barcelona amb l’escola LCI
  • TEB Barceloneta amb les escoles: ELISAVA, L’IDEM, BAU i UOC
  • TEB Sant Andreu amb l’escola ESDAP Catalunya

 

Presentació de la 1a edició de Disseny per a la inclusió, el procés com a resultat. 22.06.21 ( Part 2)

El vídeo següent mostra les presentacions dels projectes realitzats a:

  • CRAE INTRESS amb l’escola ESDAP Catalunya
  • METZINERES amb les escoles ELISAVA i BAU