La Cova Jove. Allotjaments amb espais comuns complementaris.
Des de les noves maneres de produir, consumir i habitar que sorgeixen en resposta als profunds canvis socials que ha experimentat la societat des del s. XX fins ara, el present TFG indaga i du a terme el disseny d’uns Allotjaments amb espais comuns complementaris regulats pel Decret Llei 50/2020.
En aquest context, els Allotjaments amb espais comuns complementaris, es plantegen com una nova modalitat d’habitatge competitiva, sustentable i accessible per als joves del municipi d’Esplugues de Llobregat, una ciutat que pateix una gran migració de joves cap a altres municipis, on l’habitatge és més econòmic i, per tant, més accessible per als joves.
La Cova Jove dóna resposta a aquesta situació, indaga sobre aquesta nova modalitat i a més busca la manera de donar major qualitat als espais de relació amb l’elecció dels materials, la il·luminació i si més no la distribució. Els espais privatius i els espais comuns conviuen, el passadís guanya interès i es converteix en un espai de relació.

Paraules clau: millora social, habitatge social, habitatge contemporani, alternativa a l’habitatge tradicional, allotjaments amb espais comuns complementaris, emancipació juvenil
L’exclusió social és la falta de participació de segments de la població en la vida cultural, econòmica i social de les seves respectives societats a causa de la manca dels drets, recursos i capacitats bàsiques, un factor molt desfavorable per al futur dels infants i adolescents que ho pateixen. El Servei d’Intervenció Socioeducativa per a infants i adolescents de Tàrrega treballa oferint-los suport, acompanyament i recursos perquè puguin afrontar les seves necessitats a partir de les seves capacitats.
FOCUS, és un projecte que pretén donar calidesa humana a l’espai del centre SIS Tàrrega i esdevenir una llar per als seus usuaris. Això ho aconseguim dissenyant un espai totalment polivalent i personalitzable, on ells mateixos podran adaptar-lo a les seves necessitats de cada moment i treballaran pel seu creixement. Per altra banda, es transmet aquest concepte jugant amb uns materials que facin aquesta sensació i siguin totalment configurables.
Gràcies a un disseny atractiu i totalment acollidor assolim un espai segur, educatiu i creatiu per als nostres usuaris.

Paraules clau: exclusió social, compromís social, flexibilitat, experimentació, refugi
WorkingSpace és un projecte que té com a objectiu principal proporcionar un espai d’estudi adient i que cobreix les necessitats reals dels joves estudiants.
Donada la necessitat de tenir un lloc més flexible a Tàrrega, que fomenti la motivació i l’estudi en companyia, es proposa crear un espai que solucioni aquesta problemàtica, evolucionant l’àmbit d’estudi més enllà del que és tradicional. Ja no només per començar a tenir en compte les necessitats dels estudiants, sinó que també per visibilitzar la importància de la motivació en un espai on et sents lliure i còmode.
Així doncs, WorkingSpace és una biblioteca/coworking que ha estat dissenyada tenint en compte les necessitats dels usuaris, a l’hora de dur a terme certes accions com ara concentrar-se, interactuar amb els companys, posar en comú opinions, menjar o inclús descansar.
Per tant, aquest projecte aconsegueix resoldre la problemàtica creant zones creatives, inspiradores i amb personalitat, que augmenta la motivació i facilita la comunicació entre estudiants, però que alhora té en compte tota mena d’usuaris i necessitats. A més, el disseny d’aquest projecte augmentarà l’interès dels joves per aquests espais, que, actualment s’estava perdent. Per tant, aquest projecte aconsegueix resoldre la problemàtica creant zones creatives, inspiradores i amb personalitat, que augmenta la motivació i facilita la comunicació entre estudiants, però que alhora té en compte tota mena d’usuaris i necessitats. A més, el disseny d’aquest projecte augmentarà l’interès dels joves per aquests espais, que, en l’actualitat s’estava perdent.

Paraules clau: espai polivalent, connexió, desconnexió, motivació, productivitat
Al Vuit és un espai gastronòmic que reivindica de manera creativa la cuina basada en conserves. La proposta pretén participar en el canvi i posar en denúncia un problema amb doble impacte: el malbaratament d’aliments; un problema que genera un conflicte social i mediambiental.
Al Vuit –amb una perspectiva culinària creativa i oferint al comensal una proposta gastronòmica actual i saludable– ofereix als clients la viva imatge d’una cuina conscient, sostenible i responsable. És una proposta que vol fer arribar a la gent la idea que les conserves són una bona opció per combatre el malbaratament d’aliments.
És per tot això, que el projecte s’ha decidit ubicar a l’emblemàtic conjunt fabril de Palo Alto. Una referència dins el barri de Poblenou, un barri que és conegut per ser just allò que pretén Al Vuit; una avantguarda creativa i d’investigació.
El programa funcional de la proposta es divideix en tres espais:
• Un restaurant on la cuina està treballada des d’una perspectiva creativa, donant el protagonisme a la conserva.
• Uns tallers totalment funcionals on s’ofereixen eines i recursos per a reutilitzar aliments, productes i cuinats, extrapolables a qualsevol cuina domèstica.
• Una zona de venda dels mateixos productes conservats a la cuina de Al Vuit, fugint de productes químics i conservants.
A l’hora de dur a terme el projecte s’ha tingut en compte el seu discurs i s’ha procurat que el disseny segueixi la mateixa línia. D’aquesta manera, trobem Al vuit una proposta estètica on s’han prioritzat materials de baix impacte i duradors.
En definitiva Al Vuit no només pretén posar sobre la taula un problema que ens afecta a tots, sinó ser la proposta creativa de referència que ens ajudi a trobar el camí cap a una alimentació més conscient i sostenible.
L’Esqueix és una cooperativa social del barri Pla de Palau – Sant Pau de la ciutat de Girona, que vol promoure l’educació dels ciutadans envers el món de l’horticultura sostenible i que treballa també en temes relacionats amb la producció, manipulació i comercialització de fruita i verdura ecològica.
Al barri de Pla de Palau – Sant Pau antigament s’hi trobaven escampades fàbriques, conreus i hortes particulars. Any rere any, tot aquell paratge idíl·lic es va anar transformant; els camins es van convertir en carreteres i els conreus, en urbanitzacions. A una d’aquestes fàbriques –que actualment està en desús– és on es portarà a terme la reforma per tal de poder tornar a iniciar l’antiga activitat agrícola del barri.
La missió de la cooperativa és triple: col·laborar a posar en valor la pagesia catalana facilitant-li un canal de comercialització, potenciar el coneixement i la venda d’hortalisses ecològiques i generar llocs de treball per persones amb dificultats, especialment joves en risc d’exclusió.
El seu programa funcional oferirà diferents espais, serveis i activitats als usuaris, basats en cada una de les diferents etapes de l’horticultura urbana sostenible. A més, s’establiran xarxes de col·laboració estables amb els pagesos de la ciutat, entitats i centres educatius de la zona. També es tindrà en compte el grau d’eficiència energètica i sostenibilitat de l’edifici en funcionament, mitjançant la reutilització d’aigües pluvials, energies renovables i ventilacions naturals.
Així, doncs, l’Esqueix buscarà potenciar el teixit veïnal cohesionat i actiu, amb identitat de barri, mitjançant l’horticultura urbana i el cooperativisme. També facilitarà el coneixement i la participació dels usuaris en tots els procediments de l’horticultura sostenible i de proximitat.

Paraules clau: Horticultura urbana, Hortalissa ecològica, Producte de proximitat, Cooperativa agroecològica, Mercat flexible
La vall és el projecte de la Casa Sant Eloi, una casa de colònies situada al Pirineu Català, a Gerri de la Sal.
La vall proposa la reforma de la casa per millorar-ne les deficiències actuals i poder proporcionar millor servei creant un disseny inclusiu que permeti l’estada a qualsevol tipologia d’usuari, deixant enrere les barreres arquitectòniques creades per la societat. La Vall vol potenciar l’entorn en el qual està situada la casa, una vall on la calma és la protagonista juntament amb la vegetació, on el vincle interior- exterior esdevé l’eina projectual del treball.

Paraules clau: Inclusió, discapacitat, natura, paisatgisme, casa de colònies
The Merchant sorgeix de la necessitat de rehabilitar una propietat clàssica i desolada al cèntric barri de l’Eixample de Barcelona, a través d’un minuciós projecte d’interiorisme basat en la idea de protegir i conservar aquest increïble exemple d’arquitectura d’inicis de segle XIX.
La darrera reforma realitzada el 1990 va consistir en deslligar aquesta casa del seu propi caràcter original per convertir-la en una freda oficina, privant al públic a estar davant d’una importantíssima obra d’arquitectura i disseny. Després d’un altre canvi d’ús coneixerem The Merchant com a espai per a l’oci i la socialització.
Des del moment que es travessa per la reixa d’entrada del Passatge de Mercader sona Mussorgski de fons. Allà on el disseny d’espais té la intenció de convidar, acollir i fer gaudir als clients amb un recorregut per diverses sales ambientades amb diferents estils per satisfer les necessitats de cadascú, com les meravelloses obres de Viktor Hartmann.

Paraules clau: Rehabilitació Arquitectònica, Oci, Restauració, Art
La Sala Edison, va ser el primer cinema de la ciutat de Figueres. Inaugurat el 1904, va mantenir la seva activitat fins al 1982, quan va abaixar les persianes. Des de llavors, després de lluites i discussions per com aprofitar l’edifici, resta encara a l’espera del seu rescat.
El projecte Sala Edison, Centre de Creació i Difusió Cultural, recupera la història i funcionament d’aquesta joia arquitectònica, patrimoni local de la ciutat, i la reobre les portes recuperant la seva funció inicial de cinema / teatre adaptant-la a l’actualitat i incorporant-hi nous usos. El projecte consisteix en la creació d’un nou equipament públic de la ciutat que torni a donar vida a l’edifici set dies a la setmana, on s’hi generin nous records i amb la intenció que Sala Edison no caigui en l’oblit.
A més de la reobertura de l’edifici, l’acompanya el nou passatge cap al pati interior de la propietat, que passarà a ser una zona d’espai verd públic fent més enriquidor tot el seu voltant.

Paraules clau: Rehabilitació d’edifici patrimonial, Centre cultural, Centre d’oci, Incentivar la cultura, Espai verd públic
Puntos invisibles és un projecte centrat en el disseny, i per tant, focalitzat en la societat. Es proposa crear un espai de cocreació per a dissenyadors, persones amb diversitat visual i projectes. D’aquesta manera s’ha creat una tipologia d’espai d’interacció, experimentació i validació de projectes des de l’emoció, donant valor als sentits i a l’experiència sensitiva de les persones amb poca o sense visió.
És un projecte que es planteja des del punt de vista de dissenyadora i usuària de la societat actual, observant les problemàtiques socials; entenent el disseny com una necessitat i reconeixent que existeixen altres tipus de capacitats de percebre que no són a través de la visió.
La societat necessita noves experiències i el disseny ens ha d’emocionar. Allò essencial és invisible als ulls, i actualment tot el que és visual constitueix el 95%.
Paraules clau: cocreació, experimentació, validació, emoció, diversitat visual
El Brot és una cooperativa del barri d’Horta basada en l’economia circular de l’aliment. A Horta –un indret amb un passat agrícola no gaire llunyà– s’hi trobaven molts torrents i rieres. Prop del nostre espai s’hi troba part del traçat de l’antic Torrent de la Carabassa, actualment en desús i abandonat. El Brot proposa la seva recuperació com element singular històric i té la intenció de donar-li una funcionalitat.
El Brot vol promoure i incloure el barri en l’economia circular de l’aliment, que té com a objectiu fonamental generar un residu zero. En aquest cas, es faria dins de les diferents etapes per les quals passa un aliment. El brot també busca promoure els productes de proximitat, la petjada ecològica, la cura del medi ambient, la sostenibilitat i l’ètica social.
En el seu programa funcional oferirà diferents espais i serveis als usuaris, basats en cada una de les diferents etapes de l’aliment:
• El cultiu – Hort urbà
• La compra – Botiga a granel
• La manipulació – Taller de cuina
• La consumició – Bar-Cafeteria
A més a més –seguint la mateixa filosofia– la cooperativa procurarà tenir cura del medi ambient mitjançant ventilacions naturals, energies renovables, reutilització de les aigües grises i pluvials, i compostatge dels residus orgànics.
En definitiva, El Brot busca ser un referent dins del barri, que col·labori amb les diferents associacions, escoles, empreses i entitats per ajudar a estendre i fer partícips als usuaris d’aquesta filosofia. D’aquesta manera, anar tots plegats cap a un món una mica més ecològic i sostenible, tan necessari i urgent avui en dia.
Paraules clau: Cooperativa, economia circular, Comerç de proximitat, Eco-Friendly, torrent històric