Al Vuit és un espai gastronòmic que reivindica de manera creativa la cuina basada en conserves. La proposta pretén participar en el canvi i posar en denúncia un problema amb doble impacte: el malbaratament d’aliments; un problema que genera un conflicte social i mediambiental.

Al Vuit –amb una perspectiva culinària creativa i oferint al comensal una proposta gastronòmica actual i saludable– ofereix als clients la viva imatge d’una cuina conscient, sostenible i responsable. És una proposta que vol fer arribar a la gent la idea que les conserves són una bona opció per combatre el malbaratament d’aliments.

És per tot això, que el projecte s’ha decidit ubicar a l’emblemàtic conjunt fabril de Palo Alto. Una referència dins el barri de Poblenou, un barri que és conegut per ser just allò que pretén Al Vuit; una avantguarda creativa i d’investigació.

El programa funcional de la proposta es divideix en tres espais:

• Un restaurant on la cuina està treballada des d’una perspectiva creativa, donant el protagonisme a la conserva.

• Uns tallers totalment funcionals on s’ofereixen eines i recursos per a reutilitzar aliments, productes i cuinats, extrapolables a qualsevol cuina domèstica.

• Una zona de venda dels mateixos productes conservats a la cuina de Al Vuit, fugint de productes químics i conservants.

A l’hora de dur a terme el projecte s’ha tingut en compte el seu discurs i s’ha procurat que el disseny segueixi la mateixa línia. D’aquesta manera, trobem Al vuit una proposta estètica on s’han prioritzat materials de baix impacte i duradors.

En definitiva Al Vuit no només pretén posar sobre la taula un problema que ens afecta a tots, sinó ser la proposta creativa de referència que ens ajudi a trobar el camí cap a una alimentació més conscient i sostenible.

 


 

L’Esqueix és una cooperativa social del barri Pla de Palau – Sant Pau de la ciutat de Girona, que vol promoure l’educació dels ciutadans envers el món de l’horticultura sostenible i que treballa també en temes relacionats amb la producció, manipulació i comercialització de fruita i verdura ecològica.

Al barri de Pla de Palau – Sant Pau antigament s’hi trobaven escampades fàbriques, conreus i hortes particulars. Any rere any, tot aquell paratge idíl·lic es va anar transformant; els camins es van convertir en carreteres i els conreus, en urbanitzacions. A una d’aquestes fàbriques –que actualment està en desús– és on es portarà a terme la reforma per tal de poder tornar a iniciar l’antiga activitat agrícola del barri.

La missió de la cooperativa és triple: col·laborar a posar en valor la pagesia catalana facilitant-li un canal de comercialització, potenciar el coneixement i la venda d’hortalisses ecològiques i generar llocs de treball per persones amb dificultats, especialment joves en risc d’exclusió.

El seu programa funcional oferirà diferents espais, serveis i activitats als usuaris, basats en cada una de les diferents etapes de l’horticultura urbana sostenible. A més, s’establiran xarxes de col·laboració estables amb els pagesos de la ciutat, entitats i centres educatius de la zona. També es tindrà en compte el grau d’eficiència energètica i sostenibilitat de l’edifici en funcionament, mitjançant la reutilització d’aigües pluvials, energies renovables i ventilacions naturals.

Així, doncs, l’Esqueix buscarà potenciar el teixit veïnal cohesionat i actiu, amb identitat de barri, mitjançant l’horticultura urbana i el cooperativisme. També facilitarà el coneixement i la participació dels usuaris en tots els procediments de l’horticultura sostenible i de proximitat.


Paraules clau: Horticultura urbana, Hortalissa ecològica, Producte de proximitat, Cooperativa agroecològica, Mercat flexible


 


 

La vall és el projecte de la Casa Sant Eloi, una casa de colònies situada al Pirineu Català, a Gerri de la Sal.

La vall proposa la reforma de la casa per millorar-ne les deficiències actuals i poder proporcionar millor servei creant un disseny inclusiu que permeti l’estada a qualsevol tipologia d’usuari, deixant enrere les barreres arquitectòniques creades per la societat. La Vall vol potenciar l’entorn en el qual està situada la casa, una vall on la calma és la protagonista juntament amb la vegetació, on el vincle interior- exterior esdevé l’eina projectual del treball.


Paraules clau: Inclusió, discapacitat, natura, paisatgisme, casa de colònies



 

The Merchant sorgeix de la necessitat de rehabilitar una propietat clàssica i desolada al cèntric barri de l’Eixample de Barcelona, a través d’un minuciós projecte d’interiorisme basat en la idea de protegir i conservar aquest increïble exemple d’arquitectura d’inicis de segle XIX.

La darrera reforma realitzada el 1990 va consistir en deslligar aquesta casa del seu propi caràcter original per convertir-la en una freda oficina, privant al públic a estar davant d’una importantíssima obra d’arquitectura i disseny. Després d’un altre canvi d’ús coneixerem The Merchant com a espai per a l’oci i la socialització.

Des del moment que es travessa per la reixa d’entrada del Passatge de Mercader sona Mussorgski de fons. Allà on el disseny d’espais té la intenció de convidar, acollir i fer gaudir als clients amb un recorregut per diverses sales ambientades amb diferents estils per satisfer les necessitats de cadascú, com les meravelloses obres de Viktor Hartmann.


Paraules clau: Rehabilitació Arquitectònica, Oci, Restauració, Art



 

La Sala Edison, va ser el primer cinema de la ciutat de Figueres. Inaugurat el 1904, va mantenir la seva activitat fins al 1982, quan va abaixar les persianes. Des de llavors, després de lluites i discussions per com aprofitar l’edifici, resta encara a l’espera del seu rescat.

El projecte Sala Edison, Centre de Creació i Difusió Cultural, recupera la història i funcionament d’aquesta joia arquitectònica, patrimoni local de la ciutat, i la reobre les portes recuperant la seva funció inicial de cinema / teatre adaptant-la a l’actualitat i incorporant-hi nous usos. El projecte consisteix en la creació d’un nou equipament públic de la ciutat que torni a donar vida a l’edifici set dies a la setmana, on s’hi generin nous records i amb la intenció que Sala Edison no caigui en l’oblit.

A més de la reobertura de l’edifici, l’acompanya el nou passatge cap al pati interior de la propietat, que passarà a ser una zona d’espai verd públic fent més enriquidor tot el seu voltant.


Paraules clau: Rehabilitació d’edifici patrimonial, Centre cultural, Centre d’oci, Incentivar la cultura, Espai verd públic



 

Puntos invisibles és un projecte centrat en el disseny, i per tant, focalitzat en la societat. Es proposa crear un espai de cocreació per a dissenyadors, persones amb diversitat visual i projectes. D’aquesta manera s’ha creat una tipologia d’espai d’interacció, experimentació i validació de projectes des de l’emoció, donant valor als sentits i a l’experiència sensitiva de les persones amb poca o sense visió.

És un projecte que es planteja des del punt de vista de dissenyadora i usuària de la societat actual, observant les problemàtiques socials; entenent el disseny com una necessitat i reconeixent que existeixen altres tipus de capacitats de percebre que no són a través de la visió.

La societat necessita noves experiències i el disseny ens ha d’emocionar. Allò essencial és invisible als ulls, i actualment tot el que és visual constitueix el 95%.


Paraules clau: cocreació, experimentació, validació, emoció, diversitat visual


El Brot és una cooperativa del barri d’Horta basada en l’economia circular de l’aliment. A Horta –un indret amb un passat agrícola no gaire llunyà– s’hi trobaven molts torrents i rieres. Prop del nostre espai s’hi troba part del traçat de l’antic Torrent de la Carabassa, actualment en desús i abandonat. El Brot proposa la seva recuperació com element singular històric i té la intenció de donar-li una funcionalitat.

El Brot vol promoure i incloure el barri en l’economia circular de l’aliment, que té com a objectiu fonamental generar un residu zero. En aquest cas, es faria dins de les diferents etapes per les quals passa un aliment. El brot també busca promoure els productes de proximitat, la petjada ecològica, la cura del medi ambient, la sostenibilitat i l’ètica social.

En el seu programa funcional oferirà diferents espais i serveis als usuaris, basats en cada una de les diferents etapes de l’aliment:

• El cultiu – Hort urbà

• La compra – Botiga a granel

• La manipulació – Taller de cuina

• La consumició – Bar-Cafeteria

A més a més –seguint la mateixa filosofia– la cooperativa procurarà tenir cura del medi ambient mitjançant ventilacions naturals, energies renovables, reutilització de les aigües grises i pluvials, i compostatge dels residus orgànics.

En definitiva, El Brot busca ser un referent dins del barri, que col·labori amb les diferents associacions, escoles, empreses i entitats per ajudar a estendre i fer partícips als usuaris d’aquesta filosofia. D’aquesta manera, anar tots plegats cap a un món una mica més ecològic i sostenible, tan necessari i urgent avui en dia.


Paraules clau: Cooperativa, economia circular, Comerç de proximitat, Eco-Friendly, torrent històric



El projecte Els arenys aposta per dissenyar la rehabilitació d’un edifici antic que ha quedat obsolet i donar-li una nova vida que concordi amb el territori.

Es presenta en un espai on l’usuari interactuï d’una manera propera amb la producció agrícola km 0 i de temporada amb la finalitat de recuperar i establir una connexió amb el camp i la natura, assolir la instauració d’un comerç just i una vida alimentària saludable.

L’objectiu del projecte és materialitzar el funcionament verídic del procés de producció agrícola, per tal de mostrar a l’usuari com arriba el producte directe del camp fins a les seves mans.


Paraules clau: rehabilitació, agricultura, producció, comerç, km 0



Can Molins és una masia situada a Sant Climent del Llobregat, a la comarca del Baix Llobregat. Es tracta d’un edifici del segle XVIII en desús en el qual s’introduirà un nou concepte: la simbiosi d’un refugi animal amb una casa de colònies. Aquesta idea sorgeix de dues necessitats de millora social: l’abandonament d’animals i la falta de concienciació ciutadana envers aquesta situació. Dos problemes que es poden resoldre amb una sola acció, la creació del projecte Can Molins.

Tota l’acció es desenvolupa en les dues plantes de l’edifici. A la planta principal hi tornem l’Espai Blanc, un espai destinat a les zones habitulalment comunes d’una casa de colònies: sala de tallers, la cuina, el menjador i els lavabos. En aquesta planta s’hi trobaran els gats. A l’altra planta, l’Espai Refugi, s’hi realitzaran les activitats amb els gossos i hi haurà el seu refugi; per tant, serà un espai d’interacció amb els animals.

D’altra banda, en aquesta masia es crearà un diàleg entre allò antic i allò nou i els materials originals de la masia conviuran amb estructures noves de metall.


Paraules clau: diàleg, simbiosi, innovació, originalitat, redefinició



NUA és una nova proposta de pastisseria, on la interacció entre treballadors i clients esdevé protagonista, ja que l’obrador es converteix en el propi expositor.

Aquest projecte, per una banda, aporta a la societat una oportunitat de realitzar tallers per ajudar a les persones que tenen problemes com ara la depressió i conscienciar-los sobre la bona pastisseria tradicional envers la industrial. Per altra banda, dóna un servei de cafeteria que permet als clients de prendre els productes in-situ.

La proposta també vol canviar el concepte de pastisseria que la gent coneix, en les quals l’obrador es troba al fons del local, ocultat per complet o bé només amb una petita part visible, cosa que fa que els clients puguin desconfiar pel fet de no veure amb els seus propis ulls com, quan i de quina manera es produeix el producte.

Així doncs, NUA és partidària de portar l’obrador –que les pastisseries normalment amaguen– al davant de tot i convertir-lo en un mitjà de comunicació entre l’exterior i interior.


Paraules clau: Crear, interactuar, conscienciar, ensenyar, art