La importància del disseny sostenible

El disseny sostenible és un dels conceptes que està a l’ordre del dia en el sector del disseny. Un procés que treballa per plantejar solucions més sostenibles i perquè el disseny no generi impacte en l’ecosistema.

També anomenat ecodisseny, té com a objectiu reduir l’empremta mediambiental que es produeix en l’activitat del disseny, sense haver de reduir la qualitat de les propostes. La importància del disseny en el medi ambient és molt significativa, per això és rellevant treballar tenint en compte aquest concepte.

Des de l’ESDAPC fomentem la realització de projectes reals, fruit de la col·laboració amb l’entorn i les associacions culturals i empresarials. D’aquesta manera l’alumnat posa en pràctica els coneixements adquirits i coneix els requeriments de la societat actual, com el disseny sostenible.

Treballem la sostenibilitat. Incentivem noves metodologies i tècniques perquè el procés de creació i les solucions aportades siguin beneficioses pel planeta i la conservació del medi ambient.

Oferim una formació de qualitat i excel·lència a través d’un programa educatiu específic i interdisciplinari en totes les seves especialitats. D’aquesta manera formem professionals amb capacitat d’innovació i lideratge.

El disseny sostenible a l’ESDAPC

El disseny sostenible és aquella branca del disseny que es fomenta en 3 vessants: econòmica, social i mediambiental. Aquest tipus de disseny té com a objectiu reduir la contaminació i la despesa energètica, així com fomentar la reutilització de materials i el reciclatge. Així doncs, l’ecodisseny té una repercussió en la societat.

Una de les premisses del disseny sostenible és realitzar treballs utilitzant materials que havien estat rebutjats, donant-los una segona vida a productes que ja no la tenien. A l’ESDAPC vam visitar amb els alumnes de 2n el Centre Integral de Valoració de Residus de Mataró. D’aquesta manera, els estudiants van poder conèixer els sistemes de revalorització per minimitzar la fracció de rebuig i es va dur a terme una sessió d’orientació a eco-dissenyadors.

A l’hora d’aplicar el disseny sostenible, es recomana tenir clar des del principi les mesures que s’han d’aplicar per reduir l’impacte ambiental. Modificar els productes, reciclar, incorporar materials reciclats, dissenyar tenint en compte el seu impacte i actuar en conseqüència per reduir al màxim l’impacte a l’ecosistema són alguns dels conceptes a tenir en compte.

Des de l’ESDAPC hem organitzat la 1a jornada de la Fusta, per difondre aquest material del passat com a material del futur, com a producte sostenible, no contaminant i molt versàtil.

També s’ha treballat en un producte que respecta el medi ambient des de l’assignatura Introducció al disseny de 1r curs. La proposta de l’alumna Anna Pujol va ser l’escollida com a nou marxandatge d’Osona Turisme. Una bossa feta de material sostenible i molt versàtil.

Així, és clau escollir materials no contaminants, que es poden reutilitzar fàcilment i que se’ls hi pot donar un nou ús. Les alumnes de l’ESDAPC Maria Alejandre i Zeyu Chen van participar en el REC.0 presentant peces de roba elaborades amb fils i materials ecològics, orgànics, reciclats i sostenibles. A més, han elaborat aquestes peces a través de processos tradicionals.

També cal esmentar que els estudiants de 3r curs del Grau en Ensenyaments Artístics Superiors de Disseny Gràfic van participar en el projecte Alzamora Packaging, on es van aportar diferents solucions sostenibles a productes de packaging existent no respectuoses amb el medi ambient.

Des de l’ESDAPC treballem per incorporar el disseny sostenible en els processos de creació de projectes. Vine a estudiar a l’ESDAPC i forma’t en un centre innovador capaç de donar resposta als escenaris canviants de la societat actual.