Premis ADI Cultura per la 1a edició del Projecte ‘Disseny per la Inclusió 2021’

Premi ADI Cultura Plata i premi ADI Cultura d’Opinió al projecte ‘Disseny per a la inclusió. El procés com a resultat’ en el qual ESDAPC va participar amb tres projectes.

En la primera edició de Disseny per a la Inclusió van participar sis escoles de disseny de Barcelona (ESDAPC, Elisava, BAU, LCI Barcelona, UOC i l’IDEM). ESDAPC va desenvolupar tres projectes de disseny inclusiu i disseny social, juntament amb TEB Sant Andreu i CRAE Intress. Els resultats van ser un manifest modular, un joc de taula inclusiu i una millora dels espais del CRAE Intress.

Aquesta iniciativa, coproduïda tant pel Museu del Disseny de Barcelona com per l’Associació Ojalá Projects i comissariada per l’Anaïs Esmerado, és un projecte d’aprenentatge i cocreació entre alumnat d’estudis superiors de disseny i persones de diferents col·lectius en situació de vulnerabilitat. Disseny per a la Inclusió promou el disseny com a eina de transformació social, obtenint un enriquiment bidireccional per a tots els participants, estudiants i usuaris.

El projecte crea i aplica models d’innovació i disseny per reflexionar i pal·liar les desigualtats socials i mediambientals mitjançant processos participatius entre alumnes de disseny i persones vulnerables. L’objectiu és la identificació de necessitats, el foment de l’empatia i la promoció del disseny com a motor per a la integració. El punt de partida és una recerca acadèmica que aporta noves solucions fomentant sinergies integradores i treballant des d’una mirada diferent. El projecte posa així l’accent en el procés com a marc d’aprenentatge i fomenta la sensibilitat en els joves, que són els futurs membres de la societat.

El jurat ha valorat la promoció de la col·laboració entre els centres educatius i les entitats de persones amb situacions de vulnerabilitat i el fet de proposar solucions des d’una dimensió social del disseny, donar suport a les noves generacions de dissenyadors i desvincular el disseny de l’elit.

Fotografies: Enrique Muda