Taller “Neutopies” amb Oscar Guayabero

El comissari i teòric de disseny i arquitectura Oscar Guayabero va impartir un taller sobre el disseny especulatiu, disseny prospectiu o disseny-ficció per les alumnes de 4t curs d’ESDAPC Campus Deià dins de l’assignatura El dissenyador com a agent social, de la professora Lourdes Delgado.

Després d’una presentació teòrica basada en el seu nou llibre Neutopías, llibre que va regalar a la biblioteca del Campus, Guayabero va proposar quatre situacions possibles, tot i que potser no probables, d’un futur pròxim:

  • A causa del canvi climàtic, haurem de produir el menjar dins dels nostres habitacles
  • La ciència ens farà immortals
  • Tota la humanitat viurà en una sola ciutat
  • Homes i dones podrem canviar de sexe temporalment i assumir la gestació de persones

Mitjançant l’eina del Manual Thinking, les alumnes van haver de pensar possibles solucions de disseny d’interiors que tinguessin en compte aquestes noves situacions.

L’objectiu d’aquest procés de disseny especulatiu no és preparar-nos per un possible futur, sinó generar “noves” idees i solucions que ja podem aplicar a situacions del present. Com ens va fer veure Oscar Guayabero al final del taller, aquestes idees en realitat no són tan noves, sinó que en general ja existeixen, però no hem pensat d’aplicar-les al projecte en concret que podem estar treballant.